Nuffnang

Tuesday, September 22, 2015

Ho Chi Minh City, Vietnam - Day 1


 Assalamualaikum,

Trip terakhir kami utk tahun 2015...kali ni kami pergi lagi ke HCMC dari 10-12 September..tiket mcm biasa dah beli tahun lepas...utk aku, ini dah kali ke-3 ke sini...tp sbb kawan-kawan lain ada yang tak pernah pergi so bawa la diorg.


Group kali ini seramai 12 org...jenuh juga nak handle kalau ramai..pening nak cari transport & hotel...tp hotel mcm biasa mmg dah booking dekat Ava Hotel...tak perlu la hotel mewah-mewah sbb duduk dalam bilik sekejap je...so disebabkan ramai kami terpaksa berpecah jadi 3/4 group...


Hampir tiba ke Bandar HCMC/Saigon...Airport sini sama mcm Bandung tengah-tengah bandar dan kecik je....


Sementara menunggu yang lain mengadap muka ketat imigresen Vietnam sempat bergambar dulu...lepas settle ambil luggage terus jumpa staff hotel sbb kami dah booking pickup transport.


Restoran Basyiroh...

Selesai urusan checkin bilik semua msk bilik hanya htr brg je..memandangkan kami sampai pukul 6ptg waktu sana so sesuai sgt la mencari makanan utk dinner terus..semua dah kelaparan....

Utk dinner pertama ni kami ke Restoran Basyiroh....dulu dtg tak pernah mkn sini..rasanya ni restoran baru..sbb dulu rasanya kecik je kedai mkn ni...

Semua muka dah lapar..


Pho ni la yang tak sabar-sabar nak mkn...2 kali pergi selalu tak merasa..sbb macam tak jumpa dlm menu hehehe...kali ni dah tak mengidam dah..tp sup dia mmg sedap..sesiapa pergi sila la order ye...makanan disini mcm biasa la mahal....so sila bajet duit utk mkn byk2 sikit...


Pasar Malam...

Lepas mengisi perut penuh-penuh..baru la semangat nak menjelajah pasar mlm...pasar mlm buka pukul 7 mlm waktu Vietnam...waktu sini awal sejam dari Malaysia....so apa lagi..jom shoppinggg...

Dekat area pasar mlm ni byk je kedai mkn halal dan kedai-kedai baju muslim...senang nak berurusan dgn peniaga yang boleh berbahasa melayu...dlm kedai lagi selesa nak memilih...


Siapa yang gila dgn prada lace sesuai la dtg memborong...tp sini semua prada lace jenuh kosong 1 kaler je...tak mcm dekat Bandung...aku tak suka prada lace so abaikan je la...tgk2 pegang2 sudah hehehe...


Keadaan dekat pasar mlm selalunya havoc sikit..peniaga2 situ agak sombong & garang..so kena hati-hati..kalau taknak beli jgn gatal-gatal tanya...kalau korng tanya dah nego harga tak beli siap la kena tarik-tarik...

Ramai je penjual kopi halal area pasar benh tanh/pasar mlm ni..lagi murah dari dalam restoran..biasa kalau restoran dlm 40,000dong..kalau bawa motor ni 20,000dong je....kembung la perut asyik minum kopi je..tp kopi vietnam ni ok sedap..lain dari kopi Malaysia...


Buah-buahan pun byk dijual..cantik-cantik susunan diorg susun...siap kupas pun ada...so peminat buah srnk la dtg sini...


2 comments:

Roziah Muhammad Nor said...

menimbun buah-buah. sedap tuh.

Alida Ali said...

Haah best tgk buah2 kt sana..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...