Nuffnang

Thursday, October 10, 2013

Jakarta Indonesia 2013

Salam kawan2 blogger...

Lama x update sbb busy buat benda lain...tu sbb blog pun terabai.....

Tapi kalau tak update mcm rugi pulak sbb xde kenangan...so gagahkan diri juga update nak masuk citer terbaru holiday ke Indonesia....Kalau ke Indonesia ni rasanya tiap tahun kami ke sana...mmg tak rasa jemu pun..tambah2 lagi kalau bab soping hehehe...



DAY 1

Kami bertolak pada 19hb Sept...flight seawal pagi pukul 7.00am...jenuh la nak bgn awal pegi Airport...biasa mmg mcm tu..masa booking tiket tak pikir...nak pegi baru mengeluh hehehe...sepatutnya rombongan cik kiah kali ni ramai dlm belas org juga....las2 ramai yg tarik diri tinggal lah kami ber5 + 2 org kanak2..


Sampai Airport Soekarno Hatta Indonesia pukul 8am..sana dgn Malaysia lewat sejam...so kalau Malaysia pukul 9am, Indonesia pukul 8am....awlkan kami sampai....selamat pak supir dah tunggu....disebabkan terlalu awal so tak boleh nak check-in hotel lagi...so drop ludgage je..lepas tu terus terjah Tanah Abang untuk soping...group kali ni ada 2 org je yg x pernah pegi..so kami la jadi pemandu pelancong diorg....

Mmg soping sakan la diorg berdua tu..kami lak jadi pasif nak soping hehehe...so takpe bg peluang diorg soping apa diorg nak dulu...kami boleh soping nanti...sampai kedai kat tanah abang tu tutup la baru kami blk hotel..bayangkan dari pukul 9am-4pm kami bertapa kt Tanah Abang tu...tp sbb bawa budak terpaksa la santai2 je....tak boleh terlalu sakan sampai x makan...


 Lepas check-in kami rehat dulu...regangkan otot2 yg dah tegang..mau tak tegang berjam2 jalan non stop...stop mkn je...slmt bdk2 tak meragam....

 

Malamnya kami keluar...ada aktiviti yang dah diplan...mula2 pak supir bawa kami ke Tamrin city mall...tp sayangnya dah mlm byk kedai dh tutup...so jalan2 sekejap je la....lepas tu trs ke Hard Rock...ber thn pegi tak pernah sempat nak singgah...kali ni kena pergi juga...nak cari baju utk kenang-kenangan...mmg aku kumpul pun...tp baru ada 4-5 helai iaitu 4-5 negara je la...tp malangkan yg Penang,KL,Melaka tak pernah jejak & terpikir nak beli hehehhe....

 Singgah Hard Rock sekejap terus pegi Tugu Monas....ni pun sama...3/4 kali jejak Jakarta x pernah nak singgah....kali ni wajib pegi..mana tau kot dah tak pergi Indonesia lagikan...so daripada kempunan baik lah singgah wpun sekejap....dpt bergambar pun dh jadi...kami pun x pergi dekat...bergmbr dari jauh je....

Sebelum balik hotel kami dinner dulu..mcm biasa bawa org tak pernah datang ni makan kat Sederhana, Masakan Padang...lepas tu x mampu nak bawa badan dah..so haruslah balik hotel utk berehat...kira awal lagi la masa tu..dlm pukul 9am waktu Indonesia...kena rehat puas2 sebab esoknya nak kena bgn awal...

DAY 2...

Hari Kedua...awal2 kena bgn....bfast pukul 6.30am...sbb pukul 7am pak supir dah nak bergerak ke Puncak Bogor...tmpt ni la budak2 nantikan nak pegi...time soping diorg moody je...sbb takde benda menarik utk diorg pun...aku pernah ke puncak taman safari ni tahun 2010...pestime dtg Indonesia...tp masuk night Safari....so agak membosankan....

Betul la kawan ckp pegi siang lagi best...boleh tgk haiwan berkeliaran dlm taman...kami yg duduk dlm kereta tgk dari dlm..kalau keluar mmg mencari padah la...sbb haiwan2 ni dilepaskan....

 
Sebelum masuk Safari, Pak Supir singgah utk beli Carrot utk bg haiwan2 ni makan...beli mmg byk..srnk la bdk2 ni bg mkn...tp asyik mejerit2 je sbb takut...menyampah btl...ibu ni duduk blkg sakit ati je sbb tak dpt nak bg haiwan2 tu mkn huhuhu...



Dalam Safari ni mcm2 ada...mmg berbaloi masuk byr 250,000rp...kalau RM dalam RM85....mmg luas sgt kawasan dia...kawasan haiwan tu saja dkt sejam nak abs dari mula masuk sampai keluar...kat luar ada Baby Zoo...animal show...games ala2 genting highlands dll....tempat pun sejuk...nama lagi di Puncakkan..

So siapa nak pegi mmg digalakkan pegi waktu siang...mlm ok juga ada show api..tp nak tgk haiwan kebanyakkan tido...dpt tgk setengah haiwan yg mmg jenis berjaga mlm je la...

Abis ronda Safari turun ke Bogor ke Factory Outlet...tp FO kt Jakarta x segah FO di Bandung...utk soping sikit2 boleh la...ada la dlm 5-6 FO je....

Abis soping terus blk ke Jakarta semula...mkn dinner siap2 sebelum balik hotel....rehatkan badan lepas berjalan jauh...ooo lupa nak ckp...nak ke Safari tu better g waktu weekdays...kalau pegi weekend cfrm macit sgt...kalau weekdays pun makan masa 2-3 jam nak ke sana...

DAY 3..

Hari terakhir di Jakarta...mula2 plan nak ke Mangga 2 je..sekali diorg ni x puas lagi menjelajah Tanah Abang terpaksa la turutkan ke sana lagi sekali...bg masa sampai tengahari je...so berlumba la diorg soping terakhir kt Tanah Abang...

Lepas tu terus ke Mangga 2...sebelum ni pegi sana mcm x best sgt..jarang naik sampai atas...rupanya best sgt...mcm bj tidur harga kt Mangga 2 lagi murah rupanya...lain kali kalau pegi Jakarta lagi wajib awal2 terjah Mangga 2...ini pegi dh last day mmg rupiah dah tinggal serdak2 la...

Lepas abis soping kat  Mangga 2..terus bergegas balik ke Hotel...terus kemas barang yang baru beli...lps tu terus ke Airport...flight kami pukul 8mlm so pegi awal kul 5pm takde la kelam kabut sgt...boleh la rehat2 dulu...

Habis dah kisah 3 hari 2 mlm kami di Jakarta...baru blk diorg dh plan nak pegi lagi thn dpn Januari...so kena kumpul duit lagi huhuhu...bab jalan x pernah stop...


2 comments:

LanaBusyBee said...

uwaaaa jelesnyaaaa...tgu lagi 2 thn sy join eh hehehe..nk join dgn akak jugak2 :P

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...