Nuffnang

Tuesday, December 2, 2014

Roti Bakar Arang Fadhil, Taiping..


Salam,

Meh nak citer pasal makan-makan pulak...lama tak citer kisah jalan-jalan cari makan ni...minggu lepas balik Taiping..ada sepupu kawen...so rumah mertua mmg tak berasap la...semua mkn luar je...tengahari confirm la makan kenduri kan....

Esoknya ahad kami nak menghantar rombongan pihak lelaki pulak ke Titi Gantung Bota...sebelum bertolak tu harus la isi perut dulu...jauh tu perjalanan, kalau tak bfast cfrm la meragam semua budak-budak termasuk mak bapa budak sekali hehehe...

 Picture: Ihsan dari Blog OrangKecikOrangBesar

So abang ipar ajak mkn kt Roti Bakar Arang..diorg dah pernah pergi sblm ni...diorg tahu pun melalui kawan atau FB juga kot...mula-mula pergi pun siap berWaze segala..padahal dkt je dgn umah...

Aku dgn En.Suami baru pestime nak merasa....sampai kedai tu, mcm gerai je tau, punya la ramai org..kami ni pulak ramai ofcoz la kena sambung meja....tunggu sekejap ada 2 meja kosong trs sambungkan...sbb ramai so mcm-mcm menu la yg kami pilih...ada order nasi lemak ayam goreng, nasi lemak telur mata,roti bakar telur goyang, roti bakar biasa, behun sup, keau teaw sup..penuh la meja..tp semua gmbr tu tak sempat pun nak snap hehehe..semua kelaparan mkn senyap-senyap je sampai licin..

Ini roti bakar biasa bakar atas arang...sedap sgt..aku dpt merasa sikit je...ini pun cilok gambar dari blog OrangKecikOrangBesar... minta izin je tuan blog ambil gambar-gambar ni...


Hanya sekeping ni je abang ipar sempat snap..ini pun makanan dia sendiri....Roti Bakar Telur Goyang...aku mcm tak brapa sanggup la nk mkn..tp diorg ckp sedap...sapa suka boleh la order...

Lepas ni blk kampung harus la singgah utk bfast...ptg atau mlm tak pasti la pula buka ke tak...lokasi kedai mkn ni di pokok assam...kalau cari kt waze jumpa je wpun agak kedalam lokasi dia..kalau belasah cari takut tak jumpa...


Friday, November 28, 2014

MAHA 2014


Salam Jumaat....

Jom kita citer pasal MAHA pulak..sesiapa gila pokok buah ke bunga ke segala mak nenek pokok cfrm rasa syurga pegi MAHA ni...

Aku pernah pergi 2 thn lepas kot...masa tu belum menceburkan diri dgn tanam menanam ni...memang rasa tobat nak pegi lagi...tp sejak suka menanam ni rasa srnk pulak pegi sana...

Kali ni sampai 2 kali aku pegi..pertama masa 1st day MAHA dibuka utk public sabtu 22hb hari tu...pergi dgn bdk ofis Kila...rajin je dia ikut akak dia ni jalan-jalan dlm MAHA...pegi sampai Maeps seawal 9.30 pagi...masa ni pun ramai dah berbaris nak masuk parking....

Naik tram terus singgah laman sayuran...cantik pintu gerbang dia...semua sayur-sayur tu fresh..mcm sayang pulak tgk..tp ctk takpe la..diorg pun berlebih-lebih sayur.


Subur gila pokok cili ni...dalam polibag je boleh berbuah mcm ni punya lebat..

Pokok-pokok ni byk gak aku beli.....pudina, kesum, pokok limau kasturi, cili merah...tp aku punya hanya kesum..lain-lain semua kawan punya...merendih juga la bahu hehehe...slmt kedai ni dah dekat dgn parking...

RJ ni jeling-jeling je la...tak ada yang menarik perhatian..lagipun mahal satu polibag RM6...org ckp kt Sg.Buluh RM3 pun boleh dpt...So takyah penat-penat nak mengusung kehulu kehilir...

Ini hasil yang dibeli hari pertama pergi....sempat pegi 2 tempat je...laman flora & laman sayur...tak sanggup berlama sbb pukul 11 pun dah panas terik....

Hari kedua pergi semalam 27hb...sanggup amik cuti semata-mata nak g lagi sekali..tujuan utama nak bawa Danish pulak...lagipun yg sanggup tu sbb ikut en.suami kerja..kebetulan dia jaga booth Kosmo! hari tu...
 

Disebabkan En.Suami adalah org Media so dia dapat car sticker...so boleh la bawa kete masuk...tu sbb mengedik nak pegi lagi sekali..kalau tidak jgn harap la.....

Dah sampai dlm tu kena la juga naik shutter bas/tram...mula2 kami singgah di laman Pavilion...bkn Pavilion kt kl tu tau hehehe...kat Laman ni byk rumah-rumah negeri seperti Perak, Sarawak,Kedah, Pahang dll...semua deco mengikut negeri masing-masing..

Kami harus la singgah Istana Kuning..Negeri Perak...tanah tumpahnya darahku....darah diraja hehehe...berbangga jadi anak Perak...

 Dalam tu boleh la nak bergambar ke apa yang patut...

Labu sayong..wajib gak ada kt umah sebiji...kampungku di Sayong Lembah...rindu la kt kpg...

Decoration di salah satu rumah yang ada...cantik la kubis kaler ungu tu...lain dari yang lain..rasanya kaler asli tu bukan diorg warnakan...

 Tanaman sayur-sayuran pun sekarang boleh deco jadi taman yang cantik...

Laman Edible...taman yang bukan sekadar hiasan...taman yang boleh diguna seharian...

Kalau rumah besar cantiknya buat mcm ni...guna barang recycle je...jimat duit & tak payah lagi nak beli sayur kalau nak masak...jimat cost tgh barang semua naik ni...

Habis citer pasal MAHA...tunggu la 2016 pula kalau nak pegi lagi...

Wednesday, November 26, 2014

Ros Jepun...


 Salam,

Sejak dua menjak ni kt FB byk group share Ros Jepun ni...mula igt apa la RJ ni....bunga mcm mana...rupanya org biasa panggil bunga pukul 10...rasa biasa la tgk dulu-dulu kt kpg...kt rumah pun management ada tnm..tp sbb keluar awal pagi keje tak pernah la smpt tgk bunga ni kembang....

Rupanya RJ ni ada banyak jenis..cantik-cantik pulak tu bila kembang..ada jenis rare, hybrid mcm2 lagi la ...aku pun tak kenal mcm mana rupa dia hehehe..lagipun baru nak berjinak-jinak berkenalan dgn RJ....

Kat group FB ramai yg jual keratan RJ ni..tak mahal mana pun..biasa 1 jenis RM1 utk 4/5 keratan...ada berpuluh2 jenis/nama RJ ni rupanya....


 Apa lagi kami pun order la on9...mula-mula order 10 jenis kaler berlainan..


 lps tu order lagi kt tmpt lain 5 jenis kaler...order dekat org lain-lain..sekali elok lak sampai hari yang sama..boleh la sekali jalan je tanam...

Pasu & tanah mmg dah siap-siap stanby...tunggu RJ sampai je boleh terus cucuk...

Ini tolong wawa tanam kat ofis...alang-alang g Giant beli tanah & pasu blh la tanam terus..lgpun wawa selalu sampai umh mlm..better tanam dulu sblm balik...gigih sgt kan kami hehehe...bos balik terus mulakan keje..


Semalam sampai rumah lewat sikit..biasa 6.15 dah sampai...ini sampai dah hampir gelap..so terkocoh-kocoh la sikit tanam...tu slmt 2 pasu dh siap tanah...boleh terus cucuk...



 Ini sangkar hamster Danish...aritu tgk kat group terus dpt idea..daripada tak tau nak ltk mana meh la kita tanam dlm sangkar ni hehehe...tanam ikut jenis...1 jenis 1 baris...


Dalam pasu ni tanam campur-campur...sbb dah ada yang lama 2/3 jenis...so cucuk je la mana-mana lebih tu....


Ingatkan cukup la tambahan pasu kaler-kaler tu je...plan nak tanam 1 pasu satu jenis..rupanya tak cukup gak..kena tambah pasu lama...tu pun pasu yg besar sikit campur 2 jenis....


Gambar-gambar ni amik kat FB tempat aku beli tu...tgk byk kan nama2 RJ ni...glemer-glemer pulak tu ID dia....harap-harap hidup subur la RJ-RJ aku tanam tu...kita tunggu dia keluarkan bunga yang cantik-cantik...nanti  aku update lagi perkembangan baby RJ ni....


Monday, November 24, 2014

Jualan Buku Akhir Tahun 2014...


Salam...

Semalam awl pagi dah bangun sbb kul 7.00am danish kena berkumpul di padang training...senang sekali semua pegi kt tmpt perlawanan..bersungguh danish nak tempatkan diri dlm pemilihan tournament kali ni...sampai sabtu tu 2 kali dia g training...bila dpt srnk la dia...tp sedihnya masa training ptg kaki dia terseliuh...

Balik mlm tu nangis-nangis la...2 sbb dia menangis...pertama sakit kedua takut tak dpt main...dia ckp sblm ni tak terpilih, ini dh terpilih tak dpt main kecewa la...ok la rehat malam tu kita tengok esok mcm mana....

Esoknya bgn pagi nangis lagi, sbb kaki masih sakit...tp ajak juga dia g sbb mana tahu kot coach bg juga main sekejap-sekejap...tp sbb semangat membara-bara...dia ckp tak sakit dah...games pertama, 1st half bdk lain jadi keeper...jaring 2 goal..lagipun bdk tu bdk baru...lepas tu coach minta dia masuk...dlm dengkut-dengkut kuat juga semangat dia...jadi keeper ok lagi tak pernah berlari sgt...

Habis games dalam kul 1 tenghari....terus ajak g KLCC...dah janji kena la ayah tunaikan...kali ni ikut kehendak ibu pulak....

Pesta buku dah start khamis lepas lagi..mmg plan nak g ahad...ada novel baru yg dah ada dalam senarai wajib beli...so pegi sana ayah dgn danish tunggu dlm kete...ibu je berlari2 mencari buku yg nak dibeli...tak sampai 30 minit dah selesai...

Ini hasil berlari-lari selama 30 minit tu...ini je mampu beli sbb gaji tak dapt lagi huhuhu....so puasla hati dpt semua novel yg dlm senarai...tp ada 1 lagi dh abis...kena terus beli kt office Idea Kreatif...



Thursday, November 20, 2014

Sunway Lagoon....


Assalamualaikum...

Habis juga citer kt Padang-Bukit Tinggi..pegi 3 hari 2 mlm je tp entry punya la banyak..terpaksa pecah-pecahkan..kalau buat satu entry menjela-jela...bosan pulak nak baca..

Citer Sunway Lagoon ni 2 minggu lepas dh...hari ahad 9/10/2014....disebabkan dah janji dengan si anak bujang ni ibu balik dari Padang kita g water park, so terpaksa la tunaikan...


Keluar rumah pukul 9.30 pagi...amik sepupu dia kat Subang...wajib la bawa sepupu dia ni...kalu tak bawa tmpt happy pun nanti dia bosan gak..kena la bawa kawan...

Parking dlm Sunway Piramid...rasanya akhir dtg sini 8 thn lps..danish baby lagi..tu pun pegi sbb family day Utusan...tu yg lps parking megagau cari jln keluar utk ke Sunway Lagoon....

Sampai kat kaunter tgk org punya la ramai..rupanya ada family day Sunway Group...sesak gila...bdk kaunter tu dh ckp ramai hari tu..tp knapa nth blur2 beli juga tiket...dah la skrg takde yg 3 park je..kena ambil all park...RM90 sorang...rasa amat la tak berbaloi...pertama sbb org terlalu la ramai...kedua tak main semua benda pun...nk main apanya sedangkan mandi kolam pun berlaga bahu....aku dah stress tahap maksimum dah...rasa nak balik je...tp pikirkan dah byr tiket dkt RM400 aku pasrah je je...

Samapi skrg tgk gmbr ni terpikir..kenapa la bodoh sgt masuk juga aritu..baik la g water park lain...ICT pun ok...

Masuk dlm lps tukar baju lain..tak tahu pulak nak g mana...mula igt nak msk WildLife Park..tp En.huby ckp mandi dulu la...situ annti2 boleh pegi..elok gak sblm kami ramai manusia baik mandi dulu...

Sebelum mandi kita sewa pelampung dulu..pelampung pun pakai sekejap je..lepas abs mandi nk jln2 takkan nak angkut sana sini..akhirnya pulangkan balik..melayang la RM15..guna tak sampai sejam je...

 Aku duduk tepi je...mls la nak mandi beria2..mood pun dah kelaut..menyesal tak sudah-sudah ni...

Bosan berendam ajak diorg tgk haiwan pulak..so masuk la ke Wildlife park...jalan2 tgk haiwan-haiwan yang ada..mcm mini zoo je la...

Ada pulak kolam ikan kecik ni...org ramai boleh main2 tangkap ikan...ayah pun join sekali..tp susah gak nak tangkap ikan-ikan kecik ni sbb berenang laju sangat..

 Besar gila kura-kura ni...nampak dah tua sgt...nak gerak pun dah tak larat sgt..tp kuat lak mkn...


Danish tgk je ibu pegang arnab..dia ni penakut sikit...tp buat-buat berani je...

Lepas tu tak tau nak g mana..punya la banyak park yang ada...tp jauh-jauh nak jln...g Extreme park semua kena byr..ckp all park boleh masuk..hangin je...lepas tu g la mandi balik...

Dalam pukul 3 diorg dh start pasang ombak...ni je la seronok main....tp penat juga nak melawan ombak tu...

Dalam kul 4 aku dh ajak balik...penat dan tak ada mood..setakat mandi kolam je better la g water park yang biasa-biasa je..desa water park pun ok...tu la padahnya nak beria2 ke Sunway Lagoon....cukup la sekali ni pegi...next time g je tempat biasa...




Wednesday, November 19, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Hari Terakhir & Selamat Pulang...

Hari ke-3 adalah hari terakhir di Padang...

Pukul 8.30 pagi waktu Indonesia baru kami keluar breakfast...malas nak keluar awal sbb kami nak checkout dlm pukul 10..so byk masa lagi....

Lepas bfast rehat dekat bilik je... Bilik pun masih bersepah..belum kemas semua barang lagi..tarik selimut layan tv je..slmt hari sabtu channel banyak juga yang best....


Pukul 10 pagi Pak Ardi dah sampai terus checkout....bye2 Bunda Hotel... Flight kami 1.55 petang...so masih banyak masa lagi....tpi terpaksa juga terus ke Airport sbb nak checkin ludgage semua...

Rupanya kaunter checkin buka pukul 12...melangut la kami kt situ..nak keluar mkn pun mls nak mengheret ludgage..nak tak nk terpaksa la menunggu..dpt la kami depan sikit...


Lepas selesai urusan checkin semua baru la kami cari kedai makan utk lunch...kemudian mencari daging dendeng..wawa nak beli...rata2 tulis blog mesti citer pasal daging dendeng ni..tp dekat Padang/Bukit Tinggi tak jumpa..yang ada hanya di airport...

Perjalanan kami kali ini lancar je..pergi balik takde delay...kami touch down KLIA2 jam 4 petang...alhamdulillah semua perjalanan kami dipermudahkan...

Jom usha barang apa yang aku soping....tak banyak pun mcm aku citer sebelum ni..ini antara sebahagian yg aku beli..ada lagi sikit yg aku tak sempat snap...

Cap ini wajib..pesanan dari anak bujangku...sebuk la sampai kesana pun suh carikan cap..padahal dah banyak..ibu mcm rambang mata nak pilih so beli la dua2 sekali...kalau rasa taknak dua, so salah satu nanti bg la sepupu dia....

Kerepek...aku beli sikit je..wawa & fizah borong byk sampai berkotak2 hehehe...ini gmbr kt kedai...ada mcm-mcm jenis...sapa pengemar kerepek mmg srnk dtg sini..


Salah satu jubah yg aku beli...aku ada beli 4-5 helai....sbb aku rasa beli jubah je berbaloi...kain pasang sulam tak berbaloi sgt sbb harga 2 kali ganda dari  Bandung/Jakarta melainkan kalau korang beli sulam tangan atau sulam goyang..tp harga lagi mahal 4/5 ganda la...tp cantik...

Ini je kain pasang yg aku beli...untuk aku 2 pasang je...lain-lain semua kiriman kawan-kawan...yang aku beli semua  jenis  shiffon / rosella..satin mmg aku tak pandang..tp satin la yang banyak pun... shiffon & rosella ni ssh juga nak jumpa..

 Tudung bawal ni saja-saja beli..boleh buat buah tgn bg kawan-kawan ofis...

Berakhir la percutian kami 3 hari 2 mlm di Padang-Bukit Tinggi...insyallah ada rezeki kami jejakkan kaki disini lagi...



Tuesday, November 18, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Istana Minangkabau


 Destinasi terakhir sebelum turun ke Padang....


Singgah di Istana Pagaruyung...cantik Istana ni...Pak Ardi cakap ini yang dibina baru..baru siap awal tahun ni..yang lama dulu dah terbakar....kami pun oooo kan je la...


Bergambar kenangan depan Istana Pagaruyung...walaupun panas membara...tahankan je la sekejap nak bergambar punya pasal...berpeluh pun berpeluh la..


Ini la tempat penyimpanan padi..sebelum terbakar tempat padi ni terletak dekat Istana...kemudian diorg jauhkan takut kejadian terbakar berulang lagi so tempat ni akan terselamat...

 Keadaan dalam Istana..mmg colorful..berwarna warni sungguh...Istana ni 3 tingkat..jenuh gak nak memanjat tangga sampai keatas...maklum la muatan berat hehehe..

Permandangan dari tingkat 2...belakang tu ada dapur..kami tak pergi pun melawat..malas la lagi pun panas...tempat sejarah semua malas kan hehehe..
 Wawa beli gambar yang diorg printkan..melayang la juga duit wawa RM10..ok la tu buat kenangan...

Gambar terakhir utk percutian di Padang-Bukit Tinggi...

Lepas tu terus turun ke Padang...sampai Padang pun dah petang sangat...Pak Ardi bawa kami pusaing-pusing bandar Padang..tak ada la apa sgt pun...citer pasal Siti Nurbaya..boleh la google kalau nak tahu kisah dia...mls nak citer panjang...

Sebelum checkin di Bunda Hotel kami dinner siap-siap..so mlm boleh terus rehat..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...