Nuffnang

Friday, May 8, 2015

Next Holiday...


Next trip adalah minggu depan...kali ni holiday dgn kawan-kawan pula..tengah mengira hari..cepat la jumaat lagi sekali....

Pergi tempat yang sama tiap tahun pun masih rasa teruja..teruja sbb boleh shopping sakan..kali ni lagi sakan sbb nk beli baju raya... siapa tahu dekat mana gmbr ni angkat keyboard hehehe...


Thursday, May 7, 2015

Bali 2015 : Day 4 - Hari Terakhir...


 Day 4 adalah hari terakhir...


Budak2 ni tak sabar nak mandi kolam..celik mata terus call bilik sepupu ajak trn mandi...so sebelum bfast diorg dah terjun kolam...

Tak pergi mana-mana pun hari terakhir ni..rehat dalam bilik je...flight kami pukul 1.55pm...so kena la checkout awal dalam pukul 11 am...
Lepas checkout duduk lobi tunggu supir datang...rupanya dia dah tunggu dalam van..kami je yg tak perasan..sbb dia bawa van lain..

Ini la supir kami selama 4 hari...baik orangnya..nama dia Imam...lagi best dia org islam..senang nak berurusan tempat mkn semua...

Akhir dah citer Bali...hampir sblm baru siap hehehe...

Bali 2015 : Day 3 - Turtle Island & Uluwatu Temple...


Hari ketiga mcm biasa trn breakfast dulu...kami berdua je..sbb en.suami jenis tak mkn pagi..so jimat la tak perlu nak bayar extra utk breakfast.. 


Budak ni tak habis-habis main COC...seronok la dia sebab setiap bilik ada Wifi sendiri...setiap bilik lain2 password wifi...

Ini la van yang bawa kami sepanjang 4 hari dia Bali...luas van ni sbb 13 seater...

Kali ni kami dibawa ke Nusa Dua..agak jauh dari Pantai Kuta...sini pun banyak pantai juga...so pagi tu kami buat aktiviti dilaut pula...

Mula2 mcm malas nak buat aktiviti air ni..semua budak-budak tak bawa baju xtra...so pikir punya pikir kita naik glass boat je la lepas tu pergi turtle island..1 boat kena caj 1juta rupiah....

 Ibu & danish...selamat ombak tak kuat..so tak ada la terhentak2 and pening..

Naik glass boat ni dia akan berhenti kat satu kawasan yang banyak ikan...so kita boleh tgk ikan melalui cermin kaca ni...tp sayang sgt..air tak jernih...so tak berapa nampak dengan jelas..budak2 seronok la sbb boleh bg ikan makan...


My small happy family

 
Budak2 je masuk dalam tgk turle dgn haiwan2 lain..kami yg tua-tua duduk luar...malas nak masuk apa la sgt setakat tgk penyu je hehehe....

 So ibu ayah ambil kesempatan berposing je la kat luar..


Dah puas budak-budak tgk turtle jom la kita balik ke boat...meredah air laut sampai ke boat ...aku pulak pakai skirt..adoii la jenuh nak memanjat boat..

 Kemudian pak supir bawa kami ke sini.. Pantai Pandawa...rasanya mcm tempat baru...





Subhanallah..cantik sgt ciptaan yang maha esa...terpegun kami masa mula-mula sampai...air laut yg cantik kebiru-biruan....nak mandi panas terik..so tgk dari jauh je la...

Kemudian kami ke Uluwatu Temple...panas terik jgn ckp la....nak buka mata pun tak boleh besar-besar....so sekejap je kami disini..bergambar cepat-cepat trs keluar...

Jalan keluar dia agak jauh juga...kawasan ni banyak monyet..so kena berhati-hati..monyet-monyet dekat sini terlalu cekap...sempat dia ambil cermin mata hitam MIL..slmt cermin mata murah baru beli...kalau cermin mata asal menangis la...

Disebab panas terik sgt...budak-budak semua dah tak nak singgah mana-mana..semua nak blk hotel mandi kolam...so trus la balik...tp sebelum balik hotel kami singgah soping dulu...pak supir dropkan kami dia pekan kuta...ada 1 mall nama mall tu Matahari...

Tak ada menarik pun..better lagi shopping dekat Agung Bali..lagi murah-murah...sempat la hari kedua tu aku borong soping dekat Agung Bali....




Dekat Matahari ni aku berkenan kain mcm songket ni..ntah kenapa tak beli...bila tgk gambar ni menyesal tak sudah huhuhu...


Wednesday, May 6, 2015

Bali 2015 : Day 2 - Kintamani Volcano, Luwak Kopi


Masih lagi kisah hari kedua...

Perjalanan diteruskan untuk naik ke Kintamani...dimana terdapatnya gunung berapi...perjalanan yang jauh ambil masa dalam 2 jam...penat duduk lama dalam van...budak2 dah bising kenapa tak sampai-sampai..jalan pun ikut jalan lama jalan kampung...memang la tak boleh bawa laju...


Sebelum sampai Kintamani kita akan jumpa race terrace ni..tp tak singgah pun..lalu je...huhuhu sedih betul..semua tempat diorg malas nak turun...baik duduk hotel je...selamat sempat snap dari dalam van...


Akhirnya sampai juga di puncak..udara mmg segar dengan sejuk...tambah masa sampai tgh hujan renyai...sementara lunch kami tgk permandangan yang indah ni...

Gunung berapinya jauh..sayup2 je nampak..x mcm dekat bandung sampai terasa bahang panasnya lava tu...

Lunch kat sini buffet..so boleh la nak mkn dekat mana2...takde had...seorang 100rp...makan la apa yang korang nak...berebut juga org duduk dekat luar ni...tp sebab masa kami sampai hujan so kami mkn dekat dalam je la...

Duduk sini dalam 2 jam..sempat la solat jamak semua sekali...baru la trn balik...

Terus pergi ke tempat pembuatan kopi luwak...dapat la tgk mcm mana process dari tupai tu mkn sampai keluarkan balik...nmpk la perbezaan kopi dari tahi musang tu dengan kopi biasa...

Kami dijamu dengan pelbagai jenis air kopi..ada juga tea..semua ini free..siap boleh refill lagi kalau tak cukup...tapi kopi luwak kena byr ye..segelas 50rp...agak mahal juga harga dia..sbb kopi luwak adalah kopi yang terpilih & terbaik..aku tak minum pun..tengok je la diorg minum hehehe....

Aku paling suka kopi kelapa ni...patut la member office kirim..rupanya mmg sedap...so sesiapa nak beli serbuk kopi semua ada dikebun ni...dekat luar mcm tak jumpa pun kopi-kopi ni..selamat dah beli awal-awal..

Beria-ia diorg ni minum..bercawan-cawan tambah....lepas abis kat sini terus balik hotel...malam tak larat nak keluar dinner so call room service je la...boleh thn makanan dekat cafe hotel Holiday Inn ni...yang penting halal...



Tuesday, May 5, 2015

Bali 2015 : Day 2 - Barong Dance, Galeri Lukisan & Pembuatan Silver..

Hari kedua...bgn pagi siap2 untuk breakfast...janji dengan pak supir akan bertolak pukul 8.30am...So lepas siap bfast tunggu semua berkumpul di lobi..

Jadual perjalanan hari kedua agak padat...tp byk yang kami skip...malas nak pergi semua tempat..bosan juga pergi ramai2 ni..byk sgt kepala...

Masuk utk tengok Barong Dance kena seorang 100rp...dalam RM30...agak mahal la juga bagi aku...

Setiap seorang akan dapat sehelai kertas menceritakan jalan cerita yang akan diorg sampaikan...itu pun agak blur2 juga...kalau tak ada kertas tu cfrm aku x tau kisah apa yang diorg nak sampaikan...tp ok la..sekurang-kurangnya mereka masih perkenalkan lagenda kisah dulu kala...kalau Langkawi bt kisah Mahsuri mcm ni pun rasanya pelancong akan pergi tengok...

Selesai dalam 45 minit ke sejam juga...panas punggung nak keluar hehehe...

Kemudian singgah tempat pembuatan batik...sini batik-batik semua mahal..sbb semua yang dibuat akan dia import ke luar negara..so kalau korang tak beli diorg tak heran pun...


Alang-alang dah sampai nak juga barang untuk kenangan..so beli kipas ni pun jadi la hehehe...

Seterusnya kami dibawa ke galeri lukisan...banyak sangat galeri lukisan sepanjang jalan..kiranya satu daerah kalau lukisan, so sepanjang jalan galeri lukisan je...kami sempat singgah 2 tempat...


Kakak ipar mmg mencari lukisan....aku cuma bergambar je..itu pun sepatutnya tak boleh bergambar...tp bila pekerja dia ckp boleh ambil gambar sementara bos diorg tak ada...so laju je la...ni antara gmbr yang aku suka...tak dpt beli bergambar je la...nk beli x mampu..mahal kot...


Tempat terakhir stop sebelum naik ke Kintamani ada leh ke tempat pembuatan silver..tp sekejap je singgah..tak ada yang menarik pun...so citer pasal Kintamani nanti sambung ye..



Wednesday, April 22, 2015

Bali 2015 : Day 1- Kuta Beach..


Masih lagi cerita hari pertama...

Selepas process checkin terus masuk bilik..letak bag rehat sekejap terus keluar balik...kena keluar cepat sbb petang nanti SIL & mertua pula sampai...


Keluar pun setakat merayau-rayau area hotel je...depan hotel terus jumpa Kuta Beach....


So menjelajah la sepanjang pantai...selamat danish tak suka mandi laut...so berjalan tgk suasana je...tgk minah/mat saleh bersalai...sanggup diorg berjemur tgh panas...kita org tak cerah pun taknk duduk bawah matahari..bt sakit badan je..



Tujuan yang paling utama nak pergi kesini..wajib cari Hard Rock ni utk tambah koleksi...wajib ada yang Bali punya sbb dah sampaikan...

Di Bali ni ada dua Hard Rock, satu HR Cafe & satu lagi HR Hotel....kalau dari Wina Holiday Villa akan jumpa HR Cafe dulu...masuk tgk-tgk, tak ada yang menarik...kecik je HR shop dia....

So kedepan sikit pergi HR Hotel...


 Jumpa pula gitar besar ni..beratur gak nak bergambar kat sini..kebetulan ramai pula time aku datang ni..


Pening juga nak pilih..kira banyak la dari Rock Shop tempat lain...So lepas pilih & bayar kami balik hotel...tp sebelum tu pegi makan dulu...selamat fast food kebanyakkannya halal diBali ni...

Elok kami balik hotel diorg dah sampai..apa lagi danish sebuk nak mandi kolam..dekat hotel ni tenang je, semua kebanyakkannys org putih..so kami je melayu....budak-budak pun budak betiga ni je...diorg je la mandi kat kolam ni...


Lepas Maghrib kami keluar...kononnya nak Dinner..sekali jalan pun jalan tak jumpa restoran/kedai makan halal...sebenarnya dah sesat ntah kemana-mana..hampir sejam juga jalan..rasa nak seret kaki atau merangkak huhuhu nangis...last-last balik hotel makan kt cafe hotel je...kalau tahu baik tak payah keluar...


Tuesday, April 21, 2015

Bali 2015 : Day 1 - Bermulanya perjalanan utk tahun 2015


Assalammualaikum...

Berkurun tak menulis kt blog ni...bukan setakat berhabuk...kalau umah tak bersihkan mau roboh dimakan anai2 hehehe...

Cerita Bali ni kalau tak diabadikan dalam blog ni rasa sayang pula...tak ada kenangan utk tuan blog baca masa akan datang..so terpaksa gagahkan diri untuk menulis juga....banyak kali dah buka tutup buka tutup blog...kali ni kugagahi jua...

Percutian ke Bali ni dah beli tiket dari tahun lepas lagi...setahun la juga tiket ni dah beli...masa beli dulu Airasia bt 0 fair...mmg biasa beli time tiket murah pun..baru berbaloi...dapat harga tiket seorang  RM250++ ..lama dah usha tiket ke Bali..selalunya mahal walaupun ada Fair...

Ntah kenapa dari 10 thn lepas teringin sangat ke Bali..Al-kisahnya sbb 10 thn lepas masa kami baru kawen adik ipar & mak mertua pergi family trip office adik ipar ke sana...dgr citer mcm seronok sgt..maklum la zaman tu zaman kesusahan..dpt dengar org cerita je la...so dah tanam azam dari dulu suatu hari aku nak juga pergi Bali...akhirnya tercapai...


Flight kami pukul 9.20pagi..tapi pagi hari sabtu tu dalam pukul 5pagi baru dapat email cakap delay sejam...so flight pukul 10.20pagi pula...tp sbb mmg plan nak naik erl dari putrajaya so kami keluar la lewat 30 minit...so lepas subuh dalam 6.15pg kami bertolak ke Putrajaya Sentral...


Elok dalam pukul 7.30pg dah sampai KLIA2... naik dari Putrajaya tiket baru RM6.30..kalau dari Bandar Tasik Selatan RM 26.50..jauh sangat perbezaan harga,....selamat servey awal2...kalau tak bazir je...lagipun Putrajaya lagi dekat dari Kajang...Kalau naik Bas pun dari TBS RM9...


Checkin luggage sekejap je sbb tak ramai orang..melangut la kat KLIA2 tu..walapun dah bfast semua ttp rasa lama menunggu untuk boarding....stresssss...


Perjalanan ambil masa 3 jam....buat masa ini, ini la perjalanan paling jauh naik flight...nampak sgt x pernah pergi tempat lain selain Indonesia, Vietnam hehehe...tak apa next year jauh sikit....3 jam pun rasa stress tak tau nak buat apa..nak tido pun tak boleh...akhirnya pukul 1.20ptg kami sampai ke Bali...


Berjaya jejakkan kaki ke bumi Bali....sepanjang perjalanan mmg akan nampak banyak patung-patung mcm ni..biasa la Bali kan majoriti agama Buddha....kalau tak ada patung/temple ni mmg pelik...

Lama juga aku servey buat kajian melalui blog-blog orang yang pernah pergi..banyak info yang berguna..terutamanya Hotel....aku pilih Wina Holiday Villa ni sbb sini makanan halal..so tak perlu risau pasal makanan....maklum la Bali agak susah juga nak dpat makanan halal..so mmg kena btl2 teliti bab makanan ni...

Ok la panjang sgt menceceh kat entry ni..kita sambung next entry pula...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...