Nuffnang

Tuesday, October 21, 2014

Hari Raya Korban..


 Assalamualaikum....

Baru ada hati nak citer pasal raya haji...dah nak raya deepavali dah pun...malas yang melampau-lampau sangat aku ni skrg...mood kelaut je..tulis padam tulis padam...last klik X terus tutup hehehe...

Selalunya raya haji aku tak balik kpg pun...cuti sekejap sangat....tapi tahun ni tak tahu apa mimpi huby tiba2 dah apply cuti...aku mmg sah2 cuti 4 hari....

So mlm raya baru bertolak balik Taiping..slmt jem dekat Ipoh dah clear...kalau tak nangis wooo nak sampai Taiping dari KL pun makan masa 8-10 jam...
 

Pagi raya macam biasa anak-anak bujang ni akan main gadget dulu sebelum  solat...mmg semua pun cucu lelaki..sorang je perempuan...so geng mmg power rangers la...


Hidangan pagi raya kami ialah mee rebus tulang..tp mcm daging je byk..kakak ipar dah balik awal so diorg la masak...seronok org balik lmb ni terus makan je ;) ....


 Siap berkek2 segala...mcm raya puasa je....


 Lepas balik solat makan-makan terus buat photoshoot....mmg dah plan awal2 semua kena pakai baju kaler purple...kebetulan mmg semua ada kaler ni...so meriah la sikit potret keluarga.....sambil-sambil aku setting dslr diorg sebuk la duduk depan..so byk la gmbr candid diorg ni...maklum la camerawomen ni tak teror sgt nak handle pakai self timer...


 Sang-sang arjuna dulu bergambar...kalau mcm ni boleh la snap sendiri..tak perlu la pakai tripod....


Masa semua sekali ni la payah sikit nak adjust...jenuh berpeluh-peluh makcik nak adjust huhuhu...slmt ok juga la wpun cahaya mcm tak ctk...kena byk lagi praktis...


 Ok meh kita buat free style...mak mertua pun melayan je perangai anak cucu...


Eh Eh gedik korang ye...berselfie bagai....

Tak lama lps tu makcik-makcik datang beraya..so kena la stop berphotoshoot.....

Petang ni aku tumbang..bkn lembu je tumbang aku pun sama sbb demam teruk..duduk je dalam bilik sorang huhuhu..tak rasa la kemeriahan beraya org dtg mkn-mkn sembang-sembang...

Esoknya pagi-pagi lagi kami semua balik KL termasuk la mak mertua.....Wasalam ;) ...




Thursday, October 2, 2014

Hobi Baru - Berkebun..


 Assalamualaikum,

Lamanya tak jenguk & update blog ni..berhabuk2 dah ni..

Meh nak kongsi sikit hobi baru...hobi membaca novel dah kurang skt...skrg ni hobi bercucuk tanam pulak..bkn tanam pokok bunga...semua pokok bunga dah cabut buang...

Sekarang tgh rajin bercucuk tanam tanaman berbuah/yang boleh dimakan..rasa kepuasan dia lain skt dari tanam pokok bunga...bila semai dari benih, bila tgk pokok tu tumbuh happy sgt....

Skrg ni keje aku duk kt balkoni melayan & membelai pokok2 ni...maklum la duduk atas awan tanam pokok pun kt balkoni je..semua tnm dlm pasu saja..sedih je rasa..bila la dpt rumah bertanam ni..boleh bt kebun btl2...


 Kebun mini di atas awan nama diberi...


Pokok Pandan & Daun kari yang comei2 baru ditanam...


 Pokok cili padi ni beli siap2 kt nursery..merimbun buah dia...geram tgk...



Ini hasil pertama yang dipetik dari kebun miniku...ok la nak mkn bkn ramai...mana rasa nak guna baru petik....



Tuesday, December 24, 2013

Inner Magic & Inner Neck...

LATEST UPDATE...

Lepas inner magic dpt sambutan hangat...supplier keluarkan inner terbaru iaitu Inner Neck...mmg lama dah Inner Neck ni org jual tp x secantik inner neck yang dikeluarkan supplier yang sama dgn Inner Magic ni....bila pakai mmg tak ada masalah lembik di bahagian awning...awning ttp cantik terletak...kalau pakai inner neck ni pakai shwl jarang pun tak ada masalah dah..lagi senang...







Sejak 2 menjak ni hati terbuka nak jadi businesswomen hehehe..permulaan dulu jual brng yg beli kt vietnam je..skrg dh ada member yg nak meniaga so lagi la semangat...

Mcm2 kami plan nak jual...tp kebanyakkannya baju siap, kain cotton, tudung & inner...skrg ni tunggu stock masuk je lagi..lps ni lagi sebuk nak uruskan kain baju yg byk2 tu...

Inner magic ni pada asalnya aku beli utk pakai sendiri...maklum la muka bulat so x sesuai nak pakai inner yang melekap kat dahi...so nampak org jual kt FB mcm best je...cuba beli 2 helai...bila pakai mmg best....promote kat kawan2 ofis...ambil order sekali....last2 byk lak permintaan...lagipun penjual tu ada juga jual borong..so better la aku lak yang menjualkan...boleh buat duit lebih....


So skrg ni aku dh jadi dealer inner magic ni...mmg betul2 magic sbb sampai je ofis dlm masa sehari lesap...ramai btl yg suka...sebelum restock lagi org siap2 dh booked....tapi nak dptkan stock pun payah gak..kat supplier pun org berebut...

Keistimewaan inner magic ni :-
BILA PAKAI TAK MELEKAP KAT DAHI, MUNCUNG CANTIK JE
TAK PERLU GUNTING BELAKANG ANAK TUDUNG ANDA LAGI UTK DAPATKAN MUNCUNG
TAK SAKIT TELINGA SBB TAK MENCENGKAM
KALAU NAK BUAT DIA MELEKAP KAT DAHI TU BOLEH JE....
RM10/PC + POS RM5 TO SMNJUNG/RM8 TO SBH/SRWK

Siapa muka bulat dah tak ada bermasalah nak bergaya pakai shawl....



Ni cth tuan umah yg bermuka bulat pakai...tp sbb terlebih bulat aku kena buka getah belakang tu..baru naik awning dia....

So skrg boleh beli shawl/halfmoon byk2 hehehe...Sesiapa teringin nak beli boleh whatsapp/wechat/sms kt no ni 013-7824099..tp hanya utk belian runcit..saya tak jual secara borong ;)..

UPDATE - 10/10/2013

Sekarang makin banyak kaler baru..latest warna2 pastel...

 
Cantikkan...kaler dia soft je....



Ini antara warna yang ada..hampir 30 kaler baru yang dikeluarkan....sebelum ni warna agak dark2...tp yang baru ni semua warna yg soft/pastel...nampak lebih ceria....

 Apa tunggu lagi..meh la order cepat...stock mmg panas x sempat sejuk dah sold out....yang ada ni pun baru amik sehari dah tinggal sikit....jgn risau every week saya akan topup stock baru...mungkin juga akan datang ada warna lain akan dikeluarkan...

Wednesday, November 13, 2013

Warung Bunian..

Mula2 dgr nama warung ni mcm scary je...bdk ofis ni la bgth masuk JJCM..gigih diorg google nak tgk kt mana tempatnya...rupanya nama warung bunian ni org saja2 bg kot..sbb nama asal warung ni adalah Warung Tapak Sulaiman...apa ke hal jauh bebeno lari nama warung ni...

Maybe juga sbb dah masuk JJCM warung ni jadi kebabom glemer...tempat dia mmg jauh ke dalam..mcm dlm kawasan kpg dekat area Sg.Merab...kalau g redah sendiri yg x biasa ke sana mmg agak2nya blk dlm kelaparan la sbb x jumpa...tgk warung tu teringat kt kpg dulu org buat gerai dpn umah je...


Mana nak nampakkan kalau gini rupanya warung tu.... dah la menurun bukit...dari atas mmg x perasannya...kalau tak guna Waze mmg takkan jumpa la kot kalau baru pestime pegi.....tp sebab terlalu glemer sekarang ni kalau g walk in mmg tak merasa la nak dpt tempat...penuh sesaja...kena booked awal2 ok...

Kami g group seramai 35 org utk raikan kejayaan sambutan Hari Raya aritu...mmg biasa mcm tu..menghargai AJK yg dah bekerja keras...sebabkan bajet x berapa ada kami cari kedai biasa2 je la...x merasa g mkn kt Hotel huhuhu...tp berbaloi2 ok dgn hanya byr RM18 seorang kalau mkn kt sini...

Konsep kat sini yg aku tau dia ada menu tertentu tiap ari..ko xleh la main order nak nasi goreng ke mee goreng ke atau lauk2 ikut yg korang nak...sbb tiap hari isnin - khamis diorg dh sediakan lauk tertentu..cth kalau isnin udang galah masak lemak, ayam berlada, ikan goreng & sayur + air & ulam...so tu je yg ada utk 1 set..nak lauk lain sila g hari lain lak...



Kami harus la minta tambahan lain iaitu En.Ketam..sbb ramai mak buyung teringin nak mkn En.Ketam...wpun sepatutnya hari kami g tak ada ketam...tp sbb ramai so boleh la buat special rekues...standard harga yg aku tau dlm RM13-14 kot...tp sbb kami tambah En.Ketam so sorang kena byr RM18..

 
Udang galah...walaweiiiii sedap & pedas..marbeles...



Ini belum complete hidangan lagi sebenarnya..bila dh penuh meja mmg xde mood nak snap..yg ada mood membuak2 ada makannnnnnn...mmg tak kisah la sempit atau berlaga siku pun..mkn ttp mkn dgn nikmatnya......



Ahli rombongan kami..kecoh la sekejap dgn kami2 ni buat bising...buat mcm rumah sendiri...ala2 kenduri pula rasa....Tq pada urusetia yg bawa kami mkn free smlm...lps ni leh g lagi..tp kena byr sendiri la hehehe...




Thursday, November 7, 2013

Legoland


Weekend lps kami buat short trip ke JB..semata2 nak g Legoland je...mls nak cuti lama2...cuti aku pun dh tgl sehari 2 je huhuhu...tu padahnya awal tahun selalu cuti....

Sabtu dari KL kul 7am...plan terus ke Legoland je...lepas main baru checkin...hotel dh book awal2 so takde masalah....


Sampai JB dlm pukul 11am...pegi bukan cuti sekolah takde la sesak sgt dgn umat manusia....kalau time cuti cfrm la mcm semut kot...



Kami pegi pun sbb dpt tiket murah..kalau byr mcm biasa RM140 mmg tak la kot nak pegi..review org ramai ckp x berapa best...mmg la kurang best banding USS...mcm aku pernah g USS je so banding dgn USS je la...x byk ride..lbh kepada tgk2 je la...




Betulkan aku ckp tgk2 je hehehe..danish siap ckp "ibu kita dtg sini bergambar je ke" hehehe...ada gk la roller coaster..tp masalahnya bdk2 ni takut naik...so tgk je la...main benda2 yg tak mencabar je la...


Ride mcm ni je la diorg main...ok la dari tak main apa2 kan...

 Budak2 ni lbh xcited g kedai jual mainan je...dlm ni mmg byk kedai2 mcm ni...rabak la duit ibu ayah....ayah dah bagi bajet utk diorg soping..so apa lagi rambang mata la nak pilih mainan apa....sorang boleh beli x lebih dari RM50...so dpt la brng2 kecik..ibu yg gila soping FM..sbb ada disc 70%...boleh beli utk kawan2...


Bila ptg hujan pulak..lagi leceh nak jalan2 & main...so lepak la dulu sementara hujan reda...lps hujan dh reda mls dah nak jln2...so ajak diorg blk...selamat ok..maunya tak ok mainan dah dpt....

Muka happy dpt apa yang dihajati...jom balik hotel....

Penat juga berjalan wpun xde la besar mana tmpt dia...bg aku cukup la sekali pegi...nak msk water park pun kena byr harga lain...makanan standard la mhl mcm tmpt lain...so sekurang2nya ada gak pengalaman ke Legoland ni...kalau ada rezeki kumpul duit msk trs ke Singpore dr JB..lagi berbaloi2...

Tp sebagai rakyat Malaysia kena berbangga la Malaysia ada Legolandkan..


Thursday, October 10, 2013

Jakarta Indonesia 2013

Salam kawan2 blogger...

Lama x update sbb busy buat benda lain...tu sbb blog pun terabai.....

Tapi kalau tak update mcm rugi pulak sbb xde kenangan...so gagahkan diri juga update nak masuk citer terbaru holiday ke Indonesia....Kalau ke Indonesia ni rasanya tiap tahun kami ke sana...mmg tak rasa jemu pun..tambah2 lagi kalau bab soping hehehe...



DAY 1

Kami bertolak pada 19hb Sept...flight seawal pagi pukul 7.00am...jenuh la nak bgn awal pegi Airport...biasa mmg mcm tu..masa booking tiket tak pikir...nak pegi baru mengeluh hehehe...sepatutnya rombongan cik kiah kali ni ramai dlm belas org juga....las2 ramai yg tarik diri tinggal lah kami ber5 + 2 org kanak2..


Sampai Airport Soekarno Hatta Indonesia pukul 8am..sana dgn Malaysia lewat sejam...so kalau Malaysia pukul 9am, Indonesia pukul 8am....awlkan kami sampai....selamat pak supir dah tunggu....disebabkan terlalu awal so tak boleh nak check-in hotel lagi...so drop ludgage je..lepas tu terus terjah Tanah Abang untuk soping...group kali ni ada 2 org je yg x pernah pegi..so kami la jadi pemandu pelancong diorg....

Mmg soping sakan la diorg berdua tu..kami lak jadi pasif nak soping hehehe...so takpe bg peluang diorg soping apa diorg nak dulu...kami boleh soping nanti...sampai kedai kat tanah abang tu tutup la baru kami blk hotel..bayangkan dari pukul 9am-4pm kami bertapa kt Tanah Abang tu...tp sbb bawa budak terpaksa la santai2 je....tak boleh terlalu sakan sampai x makan...


 Lepas check-in kami rehat dulu...regangkan otot2 yg dah tegang..mau tak tegang berjam2 jalan non stop...stop mkn je...slmt bdk2 tak meragam....

 

Malamnya kami keluar...ada aktiviti yang dah diplan...mula2 pak supir bawa kami ke Tamrin city mall...tp sayangnya dah mlm byk kedai dh tutup...so jalan2 sekejap je la....lepas tu trs ke Hard Rock...ber thn pegi tak pernah sempat nak singgah...kali ni kena pergi juga...nak cari baju utk kenang-kenangan...mmg aku kumpul pun...tp baru ada 4-5 helai iaitu 4-5 negara je la...tp malangkan yg Penang,KL,Melaka tak pernah jejak & terpikir nak beli hehehhe....

 Singgah Hard Rock sekejap terus pegi Tugu Monas....ni pun sama...3/4 kali jejak Jakarta x pernah nak singgah....kali ni wajib pegi..mana tau kot dah tak pergi Indonesia lagikan...so daripada kempunan baik lah singgah wpun sekejap....dpt bergambar pun dh jadi...kami pun x pergi dekat...bergmbr dari jauh je....

Sebelum balik hotel kami dinner dulu..mcm biasa bawa org tak pernah datang ni makan kat Sederhana, Masakan Padang...lepas tu x mampu nak bawa badan dah..so haruslah balik hotel utk berehat...kira awal lagi la masa tu..dlm pukul 9am waktu Indonesia...kena rehat puas2 sebab esoknya nak kena bgn awal...

DAY 2...

Hari Kedua...awal2 kena bgn....bfast pukul 6.30am...sbb pukul 7am pak supir dah nak bergerak ke Puncak Bogor...tmpt ni la budak2 nantikan nak pegi...time soping diorg moody je...sbb takde benda menarik utk diorg pun...aku pernah ke puncak taman safari ni tahun 2010...pestime dtg Indonesia...tp masuk night Safari....so agak membosankan....

Betul la kawan ckp pegi siang lagi best...boleh tgk haiwan berkeliaran dlm taman...kami yg duduk dlm kereta tgk dari dlm..kalau keluar mmg mencari padah la...sbb haiwan2 ni dilepaskan....

 
Sebelum masuk Safari, Pak Supir singgah utk beli Carrot utk bg haiwan2 ni makan...beli mmg byk..srnk la bdk2 ni bg mkn...tp asyik mejerit2 je sbb takut...menyampah btl...ibu ni duduk blkg sakit ati je sbb tak dpt nak bg haiwan2 tu mkn huhuhu...



Dalam Safari ni mcm2 ada...mmg berbaloi masuk byr 250,000rp...kalau RM dalam RM85....mmg luas sgt kawasan dia...kawasan haiwan tu saja dkt sejam nak abs dari mula masuk sampai keluar...kat luar ada Baby Zoo...animal show...games ala2 genting highlands dll....tempat pun sejuk...nama lagi di Puncakkan..

So siapa nak pegi mmg digalakkan pegi waktu siang...mlm ok juga ada show api..tp nak tgk haiwan kebanyakkan tido...dpt tgk setengah haiwan yg mmg jenis berjaga mlm je la...

Abis ronda Safari turun ke Bogor ke Factory Outlet...tp FO kt Jakarta x segah FO di Bandung...utk soping sikit2 boleh la...ada la dlm 5-6 FO je....

Abis soping terus blk ke Jakarta semula...mkn dinner siap2 sebelum balik hotel....rehatkan badan lepas berjalan jauh...ooo lupa nak ckp...nak ke Safari tu better g waktu weekdays...kalau pegi weekend cfrm macit sgt...kalau weekdays pun makan masa 2-3 jam nak ke sana...

DAY 3..

Hari terakhir di Jakarta...mula2 plan nak ke Mangga 2 je..sekali diorg ni x puas lagi menjelajah Tanah Abang terpaksa la turutkan ke sana lagi sekali...bg masa sampai tengahari je...so berlumba la diorg soping terakhir kt Tanah Abang...

Lepas tu terus ke Mangga 2...sebelum ni pegi sana mcm x best sgt..jarang naik sampai atas...rupanya best sgt...mcm bj tidur harga kt Mangga 2 lagi murah rupanya...lain kali kalau pegi Jakarta lagi wajib awal2 terjah Mangga 2...ini pegi dh last day mmg rupiah dah tinggal serdak2 la...

Lepas abis soping kat  Mangga 2..terus bergegas balik ke Hotel...terus kemas barang yang baru beli...lps tu terus ke Airport...flight kami pukul 8mlm so pegi awal kul 5pm takde la kelam kabut sgt...boleh la rehat2 dulu...

Habis dah kisah 3 hari 2 mlm kami di Jakarta...baru blk diorg dh plan nak pegi lagi thn dpn Januari...so kena kumpul duit lagi huhuhu...bab jalan x pernah stop...


Wednesday, June 26, 2013

My new baby Coach..



Bila penat bekerja kena la reward diri sendiri kan....mana aci keje penat2 xde dpt apa2...tgk org lain x keje pun mampu beli..tak apa diorg laki kaya hehehe....





Hajat dihati nak simpan utk raya..hbag raya katanya...hrp2 masih boleh bertahan dlm simpanan...bag besar puas hati nak letak mcm2....next wish list nak beli purse lak..tp purse mhl uwaaa...harga mcm sama dgn harga hbag je...kena tabahkan hati utk memilikinya...cayok2 kumpul duit dari sekarang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...