Nuffnang

Friday, August 21, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015-Day 4


Hari keempat di Bandung adalah hari terakhir...mmg rasa rugi sbb beli tiket balik pukul 8.30am...kalau balik petang masih ada masa lagi nak soping... tp nk bt macam mana..tiket pagi je yg ada murah...


Penuh bag kat lobi hotel...ini semua bag rombongan kami..pergi sorang 1 bag..balik sorang 3 bag..


Sabar menanti untuk berlepas...Airport Bandung ni sempit sikit..so agak padat walaupun bukan ramai sangat org...


Bye-bye Bandung..next 2 year kita jumpa lagi ye..silap2 tahun depan kami datang hehehe...Bandung mmg tempat paling heaven utk kaum wanita soping....



Thursday, August 20, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015 - Day 3


Hari ketiga di Bandung...hari yang dinanti-nantikan..lepas breakfast terus jumpa pak supir...kami nak jelajah factory outlet..

Aku mmg bajet ke Bandung utk soping sakan baju2 suami & anak kt FO. Tp bkn baju je..mcm2 anak rekues..htr gmbr apa menarik semua dia nak..maklum la guna data internet sana..senang nak berinteraksi.


Pak Supir turunkan kami dekat FO Heritage....sepanjang Jalan Riau ni mcm2 FO ada... ...jenuh gak nak jln setiap FO ni..tp selamat bersebelah saja...FO ada byk kat Bandung, yang aku tahu ada 3..Jalan Riau, Jalan Dago, Jalan Cheampelas.



T-shirt, kemeja,blouse mmg sangat murah kat sana...tersangat2 berbaloi beli..aku mmg borong sakan t-shirt...mcm ni sehelai dalam RM20++..banyak yang berjenama..x kisah la dikatakan reject pun..bkn nampak pun kan rejectnya..ada satu design jenama Timberland aku tgk kt sini RM100++..nangis nak beli kalau kt sini...


Kedai kasut Donatello ni mmg wajib la pergi..tiap kali datang mesti nak beli kasut....Kedai Dontello ni dekat Jalan Dago.



Penuh la tgn dgn paperbag...semua FO masuk mesti keluar dgn tgn penuh..



Belah petang sebelum balik hotel kami singgah Kartika Sari beli kek..kek kena beli last day sbb nanti tak thn lama..memborong la kek pulak...


Biskut Bagelen ni sedap rupany..patut semua kawan2 berebut beli..aku tak pernah rasa..so abaikan je la....masuk keje diorg bagi rasa..uwaaa nangis sedap..menyesal tak sudah tak beli..rasanya ada 3 perisa, original cheese coklat...sapa singgah Kartika Sari sila la beli...mmg rekemen...



Wednesday, August 19, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015 - Day 2


Hari kedua di Bandung..semua bangun awal pagi sbb kena pergi breakfast dulu...plan nak bertolak pukul 9am..masa biasa sbb trip semua buat sendiri dari A to Z, so semua itinerary kena ikut yang aku dah tetapkan..lama-lama nanti aku boleh buka agensy travel sendiri hehehe...


Masing-masing excited nak shopping...mula-mula kami akan ke Pasar Baru...tempat wajib org perempuan pergi...

Biar gambar berbicara..





Paling best kain baju pasang & lace...murah berganda-ganda...ramai la memborong lace kt sini....barang lain-lain pun banyak...setiap level ada 7 atau 8 tingkat tu mcm-mcm ada..aku dah selalu pergi tak ada la memborong sgt kain pasang..ada beli sikit tu pun ada jual balik sbb kawan nak beli....

Bawa diorg yang baru first time pergi..tengok diorg excited shopping pun dah happy...duduk la dari pagi sampai pukul 3 ptg dekat Pasar Baru tu..mmg tahu cfrm tak puas juga wpun  dah bagi masa 6 jam dalam tu. Tapi pegi hanya 2 hari je full day yg ada mmg tak boleh nak bg masa lama-lama..lagipun pasar baru pukul 4 dah nak tutup.

Sekarang ni tengah glemer design mcm ni...kalau beli org jual online kt sini mau dkt RM100-150..sama murah 3 kali ganda...rugi pulak ada 2, 3 helai tu jual kt org...simpanan sendiri ada sehelai je...

Kedai ni antara termurah..terus call kawan-kawan suruh beli dekat sini je...kena pandai pilih dah servey kedai-kedai dalam Pasar Baru ni...harga berbeza-beza...

Selesai memborong dekat Pasar Baru terus keluar...masa ni org mmg dah terlampau ramai..maklum dah petang..awal pagi datang masih lenggang lagi...


Terus suruh pak supir hantar ke Rumah Mode...salah satu factory outlet yg ada..FO Rumah Mode ni 1 je terletak dekat situ...jauh dari FO yang lain..so kena pergi situ dulu sebalum ke FO lain...tp disebabkan hari dh nak mlm so sempat singgah sini je la..

Maybe juga dah penat...tak nampk menarik kt FO ni...beli sikit je...niat asal aku kesini mmg nak shooping bj anak dgn suami..senang beli terus untuk raya,..tp FO Rumah Mode ni tak banyak pilihan..so tunggu esok pula la..

Sambil-sambil lepak minum sementara menunggu yang lain habis soping...ada pula org restoran tu promote kuih ni..rasa sikit sedap..rasa ala2 kuih lemping kelapa tapi liat..ada byk perisa..kami order perisa durian & original..boleh buat makan-makan dalam bilik...

Penat dah..so terus balik hotel....



Tuesday, August 18, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015- Day 1...


Assalamualaikum...

Lama dah x update..mcm biasa mood nak menaip kat blog ni dah tak ada..ini pun rasa mcm sayang tak kongsi dalam blog ni..untuk baca sendiri juga satu masa nanti.

Cerita Bandung ni dah lama sangat bulan May hari tu...Walaupun dah lama nak kongsi juga dalam blog ni..kenangan tu...

Kami beli tiket mcm biasa la awal setahun..baru la dapat murah..tak silap masa beli tak sampai pun RM200. Standard tiket kami beli mesti below dari RM200...murahkan..mana nak dapat...


Trip kali ni ada 2 group...1 group turun Bandung, 1 group lagi turun Jakarta...yang Jakarta ni semua beli kemudian....Aku bertiga saja yang direct flight ke Bandung..masa penerbangan lebih kurang je...flight Ke Jakarta 2.55pm.. ke Bandung 3.15pm...checkin sekali...lepak2 menunggu berlepas pun sekali...tp diorg berlepas awal sikit...

Kami sampai Bandung pukul 4.15pn waktu sana....masih awal...so plan asal kami naik teksi je dari airport trs ke hotel...kebetulan pulak ada kawan jumpa kawan dia satu flight dgn kami..hotel menginap pun sama..diorg bertiga je..so alang-alang diorg ada van jemput diorg ajak kami tumpang..boleh la tolong tong-tong duit van hari pertama ni...


Kami dah booking awal-awal hotel ni melalui Agoda.com...Fave Hotel ni dalam shopping mall...tak besar sgt biasa-biasa je...berbaloi la dengan harga...Tp yang ssh ialah parking sbb hotel ni kat bahagian atas...Van kena parking dekat level parking biasa...jenuh juga nak mengangkat barang...
 


Bilik pun selesa la utk tido..kalau holiday mcm ni bukan duduk dlm bilik lama-lama pun..dari pagi sampai mlm keluar...

Lepas selesai uruskan checkin masuk bilik sekejap hantar barang...kemudian janji dgn kawan member tu utk keluar balik...kami nak shopping trs... pak supir bawa ke Rumah Kain...mmg banyak gila kain..tp harga agak mahal sikit banding Pasar Baru...Maybe juga kuantiti setiap design terhad..tp lagi satu kain yg dekat Rumah Kain ni agak besar..wpun bidang 60" still diorg potong 2 meter 2 meter.


Rambang Mata nak pilih....kat sini pun dah habis juga duit diorg memborong...

Kemudain terus balik hotel...kecian group dari Jakarta...walapun diorg sampai awal tp sbb macet gila2..so dari Jakatra ke Bandung ambil masa 7 jam..tengahmalam baru sampai...cfrm letih gila2 la diorg...




Friday, May 8, 2015

Next Holiday...


Next trip adalah minggu depan...kali ni holiday dgn kawan-kawan pula..tengah mengira hari..cepat la jumaat lagi sekali....

Pergi tempat yang sama tiap tahun pun masih rasa teruja..teruja sbb boleh shopping sakan..kali ni lagi sakan sbb nk beli baju raya... siapa tahu dekat mana gmbr ni angkat keyboard hehehe...


Thursday, May 7, 2015

Bali 2015 : Day 4 - Hari Terakhir...


 Day 4 adalah hari terakhir...


Budak2 ni tak sabar nak mandi kolam..celik mata terus call bilik sepupu ajak trn mandi...so sebelum bfast diorg dah terjun kolam...

Tak pergi mana-mana pun hari terakhir ni..rehat dalam bilik je...flight kami pukul 1.55pm...so kena la checkout awal dalam pukul 11 am...
Lepas checkout duduk lobi tunggu supir datang...rupanya dia dah tunggu dalam van..kami je yg tak perasan..sbb dia bawa van lain..

Ini la supir kami selama 4 hari...baik orangnya..nama dia Imam...lagi best dia org islam..senang nak berurusan tempat mkn semua...

Akhir dah citer Bali...hampir sblm baru siap hehehe...

Bali 2015 : Day 3 - Turtle Island & Uluwatu Temple...


Hari ketiga mcm biasa trn breakfast dulu...kami berdua je..sbb en.suami jenis tak mkn pagi..so jimat la tak perlu nak bayar extra utk breakfast.. 


Budak ni tak habis-habis main COC...seronok la dia sebab setiap bilik ada Wifi sendiri...setiap bilik lain2 password wifi...

Ini la van yang bawa kami sepanjang 4 hari dia Bali...luas van ni sbb 13 seater...

Kali ni kami dibawa ke Nusa Dua..agak jauh dari Pantai Kuta...sini pun banyak pantai juga...so pagi tu kami buat aktiviti dilaut pula...

Mula2 mcm malas nak buat aktiviti air ni..semua budak-budak tak bawa baju xtra...so pikir punya pikir kita naik glass boat je la lepas tu pergi turtle island..1 boat kena caj 1juta rupiah....

 Ibu & danish...selamat ombak tak kuat..so tak ada la terhentak2 and pening..

Naik glass boat ni dia akan berhenti kat satu kawasan yang banyak ikan...so kita boleh tgk ikan melalui cermin kaca ni...tp sayang sgt..air tak jernih...so tak berapa nampak dengan jelas..budak2 seronok la sbb boleh bg ikan makan...


My small happy family

 
Budak2 je masuk dalam tgk turle dgn haiwan2 lain..kami yg tua-tua duduk luar...malas nak masuk apa la sgt setakat tgk penyu je hehehe....

 So ibu ayah ambil kesempatan berposing je la kat luar..


Dah puas budak-budak tgk turtle jom la kita balik ke boat...meredah air laut sampai ke boat ...aku pulak pakai skirt..adoii la jenuh nak memanjat boat..

 Kemudian pak supir bawa kami ke sini.. Pantai Pandawa...rasanya mcm tempat baru...





Subhanallah..cantik sgt ciptaan yang maha esa...terpegun kami masa mula-mula sampai...air laut yg cantik kebiru-biruan....nak mandi panas terik..so tgk dari jauh je la...

Kemudian kami ke Uluwatu Temple...panas terik jgn ckp la....nak buka mata pun tak boleh besar-besar....so sekejap je kami disini..bergambar cepat-cepat trs keluar...

Jalan keluar dia agak jauh juga...kawasan ni banyak monyet..so kena berhati-hati..monyet-monyet dekat sini terlalu cekap...sempat dia ambil cermin mata hitam MIL..slmt cermin mata murah baru beli...kalau cermin mata asal menangis la...

Disebab panas terik sgt...budak-budak semua dah tak nak singgah mana-mana..semua nak blk hotel mandi kolam...so trus la balik...tp sebelum balik hotel kami singgah soping dulu...pak supir dropkan kami dia pekan kuta...ada 1 mall nama mall tu Matahari...

Tak ada menarik pun..better lagi shopping dekat Agung Bali..lagi murah-murah...sempat la hari kedua tu aku borong soping dekat Agung Bali....




Dekat Matahari ni aku berkenan kain mcm songket ni..ntah kenapa tak beli...bila tgk gambar ni menyesal tak sudah huhuhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...