Nuffnang

Monday, October 5, 2015

Ho Chi Minh City, Vietnam : Day 3


 Sambungan dari Entry Day 2..

Hari ke-3 ni masing-masing dah terror jalan kat HCMC ni...setakat dari hotel ke tempat shopping dekat sangat..so semua buat aktiviti sendiri..pergi la habiskan duit yang ada sbb petang nanti dah nak check out hotel....flight balik kami malam..so minta extend masa untuk checkout..tp kena la tambah duit utk halfday.


Kami berempat plan nak ke Taka Plaza...tak puas hati sbb smlm kena kencing dgn driver teksi...konon2 tau kat mana alamat kami bagi tu..sekali dia turunkan je kt ntah mana-mana jalan ckp dh dkt dgn alamat tu..jenuh kami menapak tak jumpa-jumpa juga...akhirnya balik hotel je...hantu punya orang..

Kali ni kami dh boleh agak-agak sikit sbb budak kedai Rohani tu bagi alamat penuh..dia ckp jln pun sampai sbb dekat je...tp kami tak berani so naik juga teksi..tp rupanya kalau diperhatikan jalan-jalan tu mmg dekat je uwaaaaa...dr Taka Plaza tu boleh nampak Benh Tanh...kenapa la kali ketiga datang baru tau...patut la murah je tambang teksi..balik tu menapak je kami..


Ini la tempatnya..Taka Plaza...tp dah tak menarik mcm dulu juga...tak ramai orang Malaysia area sini...singgah 2 kedai je tgk barang lepas tu pergi makan kat Saigon Halal Food...dulu nama dia Green Curry House..skrg dh tukar sbb owner berpecah..


 Muka happy berjaya jumpa Taka Plaza & boleh shopping baju ready made..

Selesai urusan dekat Taka Plaza singgah Saigon Square kejap..situ byk baju-baju budak & barang-barang mcm t-shirt, seluar & bag...lepas tu terus balik hotel..konon-konon nak rehat...tp mata tak boleh nak lelap ..so dlm pukul 3 kami terjah sekali lagi buat kali terakhir dekat Benh Tanh....belanjakan duit yg tinggal serdak-serdak tu hehehe...

 Permandangan dlm Benh Tanh...kain sana sini...rasa nak muntah tgk kain baju...


Sebelum naik  bilik utk checkout kami mkn dulu utk lapik perut...flight nanti pukul 9pm takut kelaparan pula..


Siap sedia utk berangkat ke airport...tunggu van sampai utk ambil kami..balik kena ambil 3 van sbb semua bag dah beranak pinak..


Sampai airport ada banyak masa lagi..so tak ada la terlalu rushing...alhamdulillah selamat bag-bag tak terlebih berat...kalau tak naya je...kami mmg selalu akan amk extra luggage supaya kejadian terover limit dapat dielakkan...



Bye-bye Vietnam..insyallah ada rezeki kita jumpa lagi...




Tuesday, September 29, 2015

Hi Chi Minh City, Vietnam : Day 2


Sambungan dari Entry Day 1...

Hari kedua plan keluar aku tak pikir lagi pukul berapa...aku pulak tak boleh tido..biasa la tempat baru..pukul 4 pagi dah celik besar mata...so melayan la internet...elok juga ada internet kt bilik..org lain sedap je tido...diorg bgn subuh dah sebuk nak tanya keluar pukul berapa...aku plan keluar pukul 9..so sebelum pukul keluar pandai2 la breakfast...elok pulak sebelah hotel ada restoran baru..tp sediakan la duit banyak-banyak sbb sekeping roti canai RM7 huhuhu...




Kami plan terus ke Benh Tay Market dulu...pasar ni jauh so kena naik teksi...kami bahagi 2 group...so 1 teksi 6 orang...ambil masa dalam 30 minit juga utk kesana....sini org Malaysia kurang sikit...kira mcm tempat pemborong...tp penjual kat sana agak kurang ajar skt..kena hati-hati....

Bagi aku dulu ok brng lagi murah dari Benh Tanh Market...tp sekarang sama je..so kesimpulannya kalau next time pergi lagi tak perlu la g Benh Tay ni...buat semak je...huru hara.. 

Kain-kain pun biasa je..tak banyak sgt pilihan...

Saigon Central Post Office & Church. 

Bosan dah tak tahu nak beli apa dekat Benh Tay semua berkumpul utk ke next destinasi...



Saigon Central Post Office ni salah satu tempat tarikan pengunjung juga...mmg open utk public....so boleh la  jalan-jalan kesini..kot rasa-rasanya nak pos surat ke Malaysia silakan hehehe..


Trio bergambar bersama..


Ini keadaan rupa dalam post office tu...ramai org dtg bergambar...


Dalam Post Office ni ada jual mcm2 barang...boleh la beli utk kenang-kenangan...ini salah satu cth brng yg dijual...rasanya dibuat dari gading gajah..



Church ni sebelah je..kami bergambar ni dari area post office...malas nak menyemberang jalan...

Hard Rock Cafe.


Tempat yang wajib singgah kalau negara tu ada HRC...tp ikutkan aku tak payah pergi lagi pun tak apa...sebab dulu dah pernah pergi..ni singgah sbb ada yang mengirim...so terpaksa la terjah juga...


HRC sini kecik je...tak banyak pilihan pun..harga pun agak mahal...x pasti la sbb currency kita ke mmg hrga mcm tu...


Dah selesai kat sini ambil cab terus balik hotel...settle barang org kirim...tp alang-alang dah sampai tu aku rembat juga selai hehehe...alang2 ada discount utk shirt yg aku nak tu, beli je la..



Tuesday, September 22, 2015

Ho Chi Minh City, Vietnam - Day 1


 Assalamualaikum,

Trip terakhir kami utk tahun 2015...kali ni kami pergi lagi ke HCMC dari 10-12 September..tiket mcm biasa dah beli tahun lepas...utk aku, ini dah kali ke-3 ke sini...tp sbb kawan-kawan lain ada yang tak pernah pergi so bawa la diorg.


Group kali ini seramai 12 org...jenuh juga nak handle kalau ramai..pening nak cari transport & hotel...tp hotel mcm biasa mmg dah booking dekat Ava Hotel...tak perlu la hotel mewah-mewah sbb duduk dalam bilik sekejap je...so disebabkan ramai kami terpaksa berpecah jadi 3/4 group...


Hampir tiba ke Bandar HCMC/Saigon...Airport sini sama mcm Bandung tengah-tengah bandar dan kecik je....


Sementara menunggu yang lain mengadap muka ketat imigresen Vietnam sempat bergambar dulu...lepas settle ambil luggage terus jumpa staff hotel sbb kami dah booking pickup transport.


Restoran Basyiroh...

Selesai urusan checkin bilik semua msk bilik hanya htr brg je..memandangkan kami sampai pukul 6ptg waktu sana so sesuai sgt la mencari makanan utk dinner terus..semua dah kelaparan....

Utk dinner pertama ni kami ke Restoran Basyiroh....dulu dtg tak pernah mkn sini..rasanya ni restoran baru..sbb dulu rasanya kecik je kedai mkn ni...

Semua muka dah lapar..


Pho ni la yang tak sabar-sabar nak mkn...2 kali pergi selalu tak merasa..sbb macam tak jumpa dlm menu hehehe...kali ni dah tak mengidam dah..tp sup dia mmg sedap..sesiapa pergi sila la order ye...makanan disini mcm biasa la mahal....so sila bajet duit utk mkn byk2 sikit...


Pasar Malam...

Lepas mengisi perut penuh-penuh..baru la semangat nak menjelajah pasar mlm...pasar mlm buka pukul 7 mlm waktu Vietnam...waktu sini awal sejam dari Malaysia....so apa lagi..jom shoppinggg...

Dekat area pasar mlm ni byk je kedai mkn halal dan kedai-kedai baju muslim...senang nak berurusan dgn peniaga yang boleh berbahasa melayu...dlm kedai lagi selesa nak memilih...


Siapa yang gila dgn prada lace sesuai la dtg memborong...tp sini semua prada lace jenuh kosong 1 kaler je...tak mcm dekat Bandung...aku tak suka prada lace so abaikan je la...tgk2 pegang2 sudah hehehe...


Keadaan dekat pasar mlm selalunya havoc sikit..peniaga2 situ agak sombong & garang..so kena hati-hati..kalau taknak beli jgn gatal-gatal tanya...kalau korng tanya dah nego harga tak beli siap la kena tarik-tarik...

Ramai je penjual kopi halal area pasar benh tanh/pasar mlm ni..lagi murah dari dalam restoran..biasa kalau restoran dlm 40,000dong..kalau bawa motor ni 20,000dong je....kembung la perut asyik minum kopi je..tp kopi vietnam ni ok sedap..lain dari kopi Malaysia...


Buah-buahan pun byk dijual..cantik-cantik susunan diorg susun...siap kupas pun ada...so peminat buah srnk la dtg sini...


Friday, August 21, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015-Day 4


Hari keempat di Bandung adalah hari terakhir...mmg rasa rugi sbb beli tiket balik pukul 8.30am...kalau balik petang masih ada masa lagi nak soping... tp nk bt macam mana..tiket pagi je yg ada murah...


Penuh bag kat lobi hotel...ini semua bag rombongan kami..pergi sorang 1 bag..balik sorang 3 bag..


Sabar menanti untuk berlepas...Airport Bandung ni sempit sikit..so agak padat walaupun bukan ramai sangat org...


Bye-bye Bandung..next 2 year kita jumpa lagi ye..silap2 tahun depan kami datang hehehe...Bandung mmg tempat paling heaven utk kaum wanita soping....



Thursday, August 20, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015 - Day 3


Hari ketiga di Bandung...hari yang dinanti-nantikan..lepas breakfast terus jumpa pak supir...kami nak jelajah factory outlet..

Aku mmg bajet ke Bandung utk soping sakan baju2 suami & anak kt FO. Tp bkn baju je..mcm2 anak rekues..htr gmbr apa menarik semua dia nak..maklum la guna data internet sana..senang nak berinteraksi.


Pak Supir turunkan kami dekat FO Heritage....sepanjang Jalan Riau ni mcm2 FO ada... ...jenuh gak nak jln setiap FO ni..tp selamat bersebelah saja...FO ada byk kat Bandung, yang aku tahu ada 3..Jalan Riau, Jalan Dago, Jalan Cheampelas.



T-shirt, kemeja,blouse mmg sangat murah kat sana...tersangat2 berbaloi beli..aku mmg borong sakan t-shirt...mcm ni sehelai dalam RM20++..banyak yang berjenama..x kisah la dikatakan reject pun..bkn nampak pun kan rejectnya..ada satu design jenama Timberland aku tgk kt sini RM100++..nangis nak beli kalau kt sini...


Kedai kasut Donatello ni mmg wajib la pergi..tiap kali datang mesti nak beli kasut....Kedai Dontello ni dekat Jalan Dago.



Penuh la tgn dgn paperbag...semua FO masuk mesti keluar dgn tgn penuh..



Belah petang sebelum balik hotel kami singgah Kartika Sari beli kek..kek kena beli last day sbb nanti tak thn lama..memborong la kek pulak...


Biskut Bagelen ni sedap rupany..patut semua kawan2 berebut beli..aku tak pernah rasa..so abaikan je la....masuk keje diorg bagi rasa..uwaaa nangis sedap..menyesal tak sudah tak beli..rasanya ada 3 perisa, original cheese coklat...sapa singgah Kartika Sari sila la beli...mmg rekemen...



Wednesday, August 19, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015 - Day 2


Hari kedua di Bandung..semua bangun awal pagi sbb kena pergi breakfast dulu...plan nak bertolak pukul 9am..masa biasa sbb trip semua buat sendiri dari A to Z, so semua itinerary kena ikut yang aku dah tetapkan..lama-lama nanti aku boleh buka agensy travel sendiri hehehe...


Masing-masing excited nak shopping...mula-mula kami akan ke Pasar Baru...tempat wajib org perempuan pergi...

Biar gambar berbicara..





Paling best kain baju pasang & lace...murah berganda-ganda...ramai la memborong lace kt sini....barang lain-lain pun banyak...setiap level ada 7 atau 8 tingkat tu mcm-mcm ada..aku dah selalu pergi tak ada la memborong sgt kain pasang..ada beli sikit tu pun ada jual balik sbb kawan nak beli....

Bawa diorg yang baru first time pergi..tengok diorg excited shopping pun dah happy...duduk la dari pagi sampai pukul 3 ptg dekat Pasar Baru tu..mmg tahu cfrm tak puas juga wpun  dah bagi masa 6 jam dalam tu. Tapi pegi hanya 2 hari je full day yg ada mmg tak boleh nak bg masa lama-lama..lagipun pasar baru pukul 4 dah nak tutup.

Sekarang ni tengah glemer design mcm ni...kalau beli org jual online kt sini mau dkt RM100-150..sama murah 3 kali ganda...rugi pulak ada 2, 3 helai tu jual kt org...simpanan sendiri ada sehelai je...

Kedai ni antara termurah..terus call kawan-kawan suruh beli dekat sini je...kena pandai pilih dah servey kedai-kedai dalam Pasar Baru ni...harga berbeza-beza...

Selesai memborong dekat Pasar Baru terus keluar...masa ni org mmg dah terlampau ramai..maklum dah petang..awal pagi datang masih lenggang lagi...


Terus suruh pak supir hantar ke Rumah Mode...salah satu factory outlet yg ada..FO Rumah Mode ni 1 je terletak dekat situ...jauh dari FO yang lain..so kena pergi situ dulu sebalum ke FO lain...tp disebabkan hari dh nak mlm so sempat singgah sini je la..

Maybe juga dah penat...tak nampk menarik kt FO ni...beli sikit je...niat asal aku kesini mmg nak shooping bj anak dgn suami..senang beli terus untuk raya,..tp FO Rumah Mode ni tak banyak pilihan..so tunggu esok pula la..

Sambil-sambil lepak minum sementara menunggu yang lain habis soping...ada pula org restoran tu promote kuih ni..rasa sikit sedap..rasa ala2 kuih lemping kelapa tapi liat..ada byk perisa..kami order perisa durian & original..boleh buat makan-makan dalam bilik...

Penat dah..so terus balik hotel....



Tuesday, August 18, 2015

Cuti-Cuti Bandung 2015- Day 1...


Assalamualaikum...

Lama dah x update..mcm biasa mood nak menaip kat blog ni dah tak ada..ini pun rasa mcm sayang tak kongsi dalam blog ni..untuk baca sendiri juga satu masa nanti.

Cerita Bandung ni dah lama sangat bulan May hari tu...Walaupun dah lama nak kongsi juga dalam blog ni..kenangan tu...

Kami beli tiket mcm biasa la awal setahun..baru la dapat murah..tak silap masa beli tak sampai pun RM200. Standard tiket kami beli mesti below dari RM200...murahkan..mana nak dapat...


Trip kali ni ada 2 group...1 group turun Bandung, 1 group lagi turun Jakarta...yang Jakarta ni semua beli kemudian....Aku bertiga saja yang direct flight ke Bandung..masa penerbangan lebih kurang je...flight Ke Jakarta 2.55pm.. ke Bandung 3.15pm...checkin sekali...lepak2 menunggu berlepas pun sekali...tp diorg berlepas awal sikit...

Kami sampai Bandung pukul 4.15pn waktu sana....masih awal...so plan asal kami naik teksi je dari airport trs ke hotel...kebetulan pulak ada kawan jumpa kawan dia satu flight dgn kami..hotel menginap pun sama..diorg bertiga je..so alang-alang diorg ada van jemput diorg ajak kami tumpang..boleh la tolong tong-tong duit van hari pertama ni...


Kami dah booking awal-awal hotel ni melalui Agoda.com...Fave Hotel ni dalam shopping mall...tak besar sgt biasa-biasa je...berbaloi la dengan harga...Tp yang ssh ialah parking sbb hotel ni kat bahagian atas...Van kena parking dekat level parking biasa...jenuh juga nak mengangkat barang...
 


Bilik pun selesa la utk tido..kalau holiday mcm ni bukan duduk dlm bilik lama-lama pun..dari pagi sampai mlm keluar...

Lepas selesai uruskan checkin masuk bilik sekejap hantar barang...kemudian janji dgn kawan member tu utk keluar balik...kami nak shopping trs... pak supir bawa ke Rumah Kain...mmg banyak gila kain..tp harga agak mahal sikit banding Pasar Baru...Maybe juga kuantiti setiap design terhad..tp lagi satu kain yg dekat Rumah Kain ni agak besar..wpun bidang 60" still diorg potong 2 meter 2 meter.


Rambang Mata nak pilih....kat sini pun dah habis juga duit diorg memborong...

Kemudain terus balik hotel...kecian group dari Jakarta...walapun diorg sampai awal tp sbb macet gila2..so dari Jakatra ke Bandung ambil masa 7 jam..tengahmalam baru sampai...cfrm letih gila2 la diorg...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...