Nuffnang

Monday, November 24, 2014

Jualan Buku Akhir Tahun 2014...


Salam...

Semalam awl pagi dah bangun sbb kul 7.00am danish kena berkumpul di padang training...senang sekali semua pegi kt tmpt perlawanan..bersungguh danish nak tempatkan diri dlm pemilihan tournament kali ni...sampai sabtu tu 2 kali dia g training...bila dpt srnk la dia...tp sedihnya masa training ptg kaki dia terseliuh...

Balik mlm tu nangis-nangis la...2 sbb dia menangis...pertama sakit kedua takut tak dpt main...dia ckp sblm ni tak terpilih, ini dh terpilih tak dpt main kecewa la...ok la rehat malam tu kita tengok esok mcm mana....

Esoknya bgn pagi nangis lagi, sbb kaki masih sakit...tp ajak juga dia g sbb mana tahu kot coach bg juga main sekejap-sekejap...tp sbb semangat membara-bara...dia ckp tak sakit dah...games pertama, 1st half bdk lain jadi keeper...jaring 2 goal..lagipun bdk tu bdk baru...lepas tu coach minta dia masuk...dlm dengkut-dengkut kuat juga semangat dia...jadi keeper ok lagi tak pernah berlari sgt...

Habis games dalam kul 1 tenghari....terus ajak g KLCC...dah janji kena la ayah tunaikan...kali ni ikut kehendak ibu pulak....

Pesta buku dah start khamis lepas lagi..mmg plan nak g ahad...ada novel baru yg dah ada dalam senarai wajib beli...so pegi sana ayah dgn danish tunggu dlm kete...ibu je berlari2 mencari buku yg nak dibeli...tak sampai 30 minit dah selesai...

Ini hasil berlari-lari selama 30 minit tu...ini je mampu beli sbb gaji tak dapt lagi huhuhu....so puasla hati dpt semua novel yg dlm senarai...tp ada 1 lagi dh abis...kena terus beli kt office Idea Kreatif...



Thursday, November 20, 2014

Sunway Lagoon....


Assalamualaikum...

Habis juga citer kt Padang-Bukit Tinggi..pegi 3 hari 2 mlm je tp entry punya la banyak..terpaksa pecah-pecahkan..kalau buat satu entry menjela-jela...bosan pulak nak baca..

Citer Sunway Lagoon ni 2 minggu lepas dh...hari ahad 9/10/2014....disebabkan dah janji dengan si anak bujang ni ibu balik dari Padang kita g water park, so terpaksa la tunaikan...


Keluar rumah pukul 9.30 pagi...amik sepupu dia kat Subang...wajib la bawa sepupu dia ni...kalu tak bawa tmpt happy pun nanti dia bosan gak..kena la bawa kawan...

Parking dlm Sunway Piramid...rasanya akhir dtg sini 8 thn lps..danish baby lagi..tu pun pegi sbb family day Utusan...tu yg lps parking megagau cari jln keluar utk ke Sunway Lagoon....

Sampai kat kaunter tgk org punya la ramai..rupanya ada family day Sunway Group...sesak gila...bdk kaunter tu dh ckp ramai hari tu..tp knapa nth blur2 beli juga tiket...dah la skrg takde yg 3 park je..kena ambil all park...RM90 sorang...rasa amat la tak berbaloi...pertama sbb org terlalu la ramai...kedua tak main semua benda pun...nk main apanya sedangkan mandi kolam pun berlaga bahu....aku dah stress tahap maksimum dah...rasa nak balik je...tp pikirkan dah byr tiket dkt RM400 aku pasrah je je...

Samapi skrg tgk gmbr ni terpikir..kenapa la bodoh sgt masuk juga aritu..baik la g water park lain...ICT pun ok...

Masuk dlm lps tukar baju lain..tak tahu pulak nak g mana...mula igt nak msk WildLife Park..tp En.huby ckp mandi dulu la...situ annti2 boleh pegi..elok gak sblm kami ramai manusia baik mandi dulu...

Sebelum mandi kita sewa pelampung dulu..pelampung pun pakai sekejap je..lepas abs mandi nk jln2 takkan nak angkut sana sini..akhirnya pulangkan balik..melayang la RM15..guna tak sampai sejam je...

 Aku duduk tepi je...mls la nak mandi beria2..mood pun dah kelaut..menyesal tak sudah-sudah ni...

Bosan berendam ajak diorg tgk haiwan pulak..so masuk la ke Wildlife park...jalan2 tgk haiwan-haiwan yang ada..mcm mini zoo je la...

Ada pulak kolam ikan kecik ni...org ramai boleh main2 tangkap ikan...ayah pun join sekali..tp susah gak nak tangkap ikan-ikan kecik ni sbb berenang laju sangat..

 Besar gila kura-kura ni...nampak dah tua sgt...nak gerak pun dah tak larat sgt..tp kuat lak mkn...


Danish tgk je ibu pegang arnab..dia ni penakut sikit...tp buat-buat berani je...

Lepas tu tak tau nak g mana..punya la banyak park yang ada...tp jauh-jauh nak jln...g Extreme park semua kena byr..ckp all park boleh masuk..hangin je...lepas tu g la mandi balik...

Dalam pukul 3 diorg dh start pasang ombak...ni je la seronok main....tp penat juga nak melawan ombak tu...

Dalam kul 4 aku dh ajak balik...penat dan tak ada mood..setakat mandi kolam je better la g water park yang biasa-biasa je..desa water park pun ok...tu la padahnya nak beria2 ke Sunway Lagoon....cukup la sekali ni pegi...next time g je tempat biasa...




Wednesday, November 19, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Hari Terakhir & Selamat Pulang...

Hari ke-3 adalah hari terakhir di Padang...

Pukul 8.30 pagi waktu Indonesia baru kami keluar breakfast...malas nak keluar awal sbb kami nak checkout dlm pukul 10..so byk masa lagi....

Lepas bfast rehat dekat bilik je... Bilik pun masih bersepah..belum kemas semua barang lagi..tarik selimut layan tv je..slmt hari sabtu channel banyak juga yang best....


Pukul 10 pagi Pak Ardi dah sampai terus checkout....bye2 Bunda Hotel... Flight kami 1.55 petang...so masih banyak masa lagi....tpi terpaksa juga terus ke Airport sbb nak checkin ludgage semua...

Rupanya kaunter checkin buka pukul 12...melangut la kami kt situ..nak keluar mkn pun mls nak mengheret ludgage..nak tak nk terpaksa la menunggu..dpt la kami depan sikit...


Lepas selesai urusan checkin semua baru la kami cari kedai makan utk lunch...kemudian mencari daging dendeng..wawa nak beli...rata2 tulis blog mesti citer pasal daging dendeng ni..tp dekat Padang/Bukit Tinggi tak jumpa..yang ada hanya di airport...

Perjalanan kami kali ini lancar je..pergi balik takde delay...kami touch down KLIA2 jam 4 petang...alhamdulillah semua perjalanan kami dipermudahkan...

Jom usha barang apa yang aku soping....tak banyak pun mcm aku citer sebelum ni..ini antara sebahagian yg aku beli..ada lagi sikit yg aku tak sempat snap...

Cap ini wajib..pesanan dari anak bujangku...sebuk la sampai kesana pun suh carikan cap..padahal dah banyak..ibu mcm rambang mata nak pilih so beli la dua2 sekali...kalau rasa taknak dua, so salah satu nanti bg la sepupu dia....

Kerepek...aku beli sikit je..wawa & fizah borong byk sampai berkotak2 hehehe...ini gmbr kt kedai...ada mcm-mcm jenis...sapa pengemar kerepek mmg srnk dtg sini..


Salah satu jubah yg aku beli...aku ada beli 4-5 helai....sbb aku rasa beli jubah je berbaloi...kain pasang sulam tak berbaloi sgt sbb harga 2 kali ganda dari  Bandung/Jakarta melainkan kalau korang beli sulam tangan atau sulam goyang..tp harga lagi mahal 4/5 ganda la...tp cantik...

Ini je kain pasang yg aku beli...untuk aku 2 pasang je...lain-lain semua kiriman kawan-kawan...yang aku beli semua  jenis  shiffon / rosella..satin mmg aku tak pandang..tp satin la yang banyak pun... shiffon & rosella ni ssh juga nak jumpa..

 Tudung bawal ni saja-saja beli..boleh buat buah tgn bg kawan-kawan ofis...

Berakhir la percutian kami 3 hari 2 mlm di Padang-Bukit Tinggi...insyallah ada rezeki kami jejakkan kaki disini lagi...



Tuesday, November 18, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Istana Minangkabau


 Destinasi terakhir sebelum turun ke Padang....


Singgah di Istana Pagaruyung...cantik Istana ni...Pak Ardi cakap ini yang dibina baru..baru siap awal tahun ni..yang lama dulu dah terbakar....kami pun oooo kan je la...


Bergambar kenangan depan Istana Pagaruyung...walaupun panas membara...tahankan je la sekejap nak bergambar punya pasal...berpeluh pun berpeluh la..


Ini la tempat penyimpanan padi..sebelum terbakar tempat padi ni terletak dekat Istana...kemudian diorg jauhkan takut kejadian terbakar berulang lagi so tempat ni akan terselamat...

 Keadaan dalam Istana..mmg colorful..berwarna warni sungguh...Istana ni 3 tingkat..jenuh gak nak memanjat tangga sampai keatas...maklum la muatan berat hehehe..

Permandangan dari tingkat 2...belakang tu ada dapur..kami tak pergi pun melawat..malas la lagi pun panas...tempat sejarah semua malas kan hehehe..
 Wawa beli gambar yang diorg printkan..melayang la juga duit wawa RM10..ok la tu buat kenangan...

Gambar terakhir utk percutian di Padang-Bukit Tinggi...

Lepas tu terus turun ke Padang...sampai Padang pun dah petang sangat...Pak Ardi bawa kami pusaing-pusing bandar Padang..tak ada la apa sgt pun...citer pasal Siti Nurbaya..boleh la google kalau nak tahu kisah dia...mls nak citer panjang...

Sebelum checkin di Bunda Hotel kami dinner siap-siap..so mlm boleh terus rehat..


Monday, November 17, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Pusat Perusahaan Kiniko & Pondok Flora


Kemudian kami teruskan perjalanan ke Pusat Perusahaan Kiniko..tempat pembuatan pisang salai... xcited la diorg sbb mmg diorg niat nak beli pisang salai..aku cuma tgk je la...tak berapa nak suka sangat..makan sikit-sikit ok la..


Sebelum masuk Pak Ardi dah bgth awal-awal kat disini ada disediakan beberapa jenis teh..boleh minum dengan  percuma..xcited juga nak tgk teh apa sbb dia ckp lain dari lain...tp mmg lain la..contoh teh daun kopi ni...diorg rasa juga, tp aku cannot la..tekak tak boleh cuba benda pelik...

Xcited ye korang nak cuba..sila minum sampai habis secawan tu..tgk pun muka member kelat-kelat je hehehe...

Ini pula teh daun Murbei..tak tahu la apa itu daun murbei..mulberi tahu la...


Aku posing je lebih...sikit pun tak rasa air teh tu....






Tempat ni open utk public, so kita boleh la masuk tgk cara-cara mereka buat pisang salai..boleh juga minta yg panas-panas...terus makan situ..lagi sedappp...

Selesai soping pisang salai, kami meneruskan perjalanan...disebabkan dah tengahari so kami terus pergi lunch...


Kami lunch di Pondok Flora..kawasan sawah padi...teringat pulak kampung sendiri..Pak Ardi dah siap-siap booking...so sampai-sampai makanan dah terhidang...

Mak aii banyaknya makanan...ini belum complete lagi..ada lagi 2/3 ekor ikan bakar...bila semua dh dihidang baru boleh bismillah...perut tengah lapar semua rasa sedap...

Kedai makan ni dah mcm zoo,banyak haiwan dia pelihara...ada monyet, burung hantu, burung helang...boleh la bergambar tapi dari jauh la...tak berani nak duduk dekat-dekat...monyet ni pun jinak..tp gigil juga nak dekat-dekat....

Haiii awak..amboiii garangnya muka...


Biha kena paksa dengan Cik Ida bergambar dgn burung hantu...wpun muka takut-takut terpaksa redha hehehe..jahat kan Cik Ida ni...

Orang tak pernah tgk padi mmg teruja lebih hehehe...



Saturday, November 15, 2014

Padang-Bukit Tinggi : Lobang Japang

Keesokan harinya, hari ke-2 pagi-pagi lepas breakfast terus checkout hotel...sepatutnya kami ambil 2 mlm kat Bukit Tinggi..tapi sedih sikit bila Am bgth dah penuh so terpaksa la ambil 1 mlm Bukit Tinggi & 1 mlm Padang...terhad la masa yang kami ada di Bukit Tinggi...

Pagi-pagi mood masih semangat lagi nak berjalan..kena mkn kenyang2 sebelum meneruskan perjalanan yang jauh...

Mula-mula Pak Ardi bawa kami ke Lobang Japang/Jepun....disini la tahanan yang dikerah buat kerja ... mereka dipaksa mengali lubang ni org penjejah jepun...kalau dah kena tahan mmg tak akan ada peluang lagi utk balik, kerana mereka akan dibunuh org penjajah jepun supaya rahsia mereka terselamat...itu info yang aku tahu serba sedikit....kami tak masuk pun sampai kedalam....mcm rugi tenaga je hehehe...siapa nak masuk ada je org yg akan guard kita...

Melalu terowong tu akan tembus ke satu tempat lain...tapi sbb kami tak masuk so tak tahu la dia akan tembus kemana...biasanya pak supir boleh ambil kita dipintu keluar tu..so tak perlu la nak kena patah balik...

Jalan kedepan sikit ada lorong org menjual pelbagai jenis barang & cenderamata..kat sini kami lama...pantang tempat org menjual kan...semangat lain sikit banding nak masuk lobang japang tu...

Cantik2 barang kat sini...mcm murah sikit je dari tmpt lain..lagipun kami pergi awal pagi orang tak ramai lagi..so boleh la minta kurang lebih sikit...

Lukisan pun ada dijual...cantik je tgk lukisan ni dari jauh...

 Puan blog pun apa lagi...ambil la peluang bergambar utk kenangan...



Friday, November 14, 2014

Taman Mini Diatas Awan..


Assalamualaikum...

Sekarang ni setiap pagi wajib keluar ke balkoni...pegi keje pun lambat hehehe...selalunya hantar Danish sekolah balik rumah balik baru siap pergi keje...kalau terus g keje mmg terabai la taman & kebun aku ni...

sebelum ni berkebun sayur je...tp sbb rasa tak meriah kaler hijau je..tergerak hati nak tanam bunga balik..so skrg kt balkoni sekankang semut tu sebelah kebun sebelah taman...baru balance...

 Pokok bunga daisy & pokok bunga rose...baru ada 4 pokok..hrp-harap hidup subur la pokok rose & daisy ni....

 Mcm nampak sikit je hanya pokok daisy & rose, aritu g nursery nampak pokok ni..terus beli lagipun murah je sepokok RM5...tanya dekat group baru la tahu nama pokok ni Dianthus/Bunga Teluki.....cantik sangat bunga ni....


Keadaan  taman miniku...ada juga pokok Mulbery, Limau Kasturi & pokok Cili Padi...nampak gaya mcm nak kena tambah pokok bunga lagi je..skrg ni tiap minggu wajib melawat nursery pokok...

Kira hobi baru la ni..untuk terapi minda bila stress keje...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...