Nuffnang

Wednesday, May 6, 2015

Bali 2015 : Day 2 - Kintamani Volcano, Luwak Kopi


Masih lagi kisah hari kedua...

Perjalanan diteruskan untuk naik ke Kintamani...dimana terdapatnya gunung berapi...perjalanan yang jauh ambil masa dalam 2 jam...penat duduk lama dalam van...budak2 dah bising kenapa tak sampai-sampai..jalan pun ikut jalan lama jalan kampung...memang la tak boleh bawa laju...


Sebelum sampai Kintamani kita akan jumpa race terrace ni..tp tak singgah pun..lalu je...huhuhu sedih betul..semua tempat diorg malas nak turun...baik duduk hotel je...selamat sempat snap dari dalam van...


Akhirnya sampai juga di puncak..udara mmg segar dengan sejuk...tambah masa sampai tgh hujan renyai...sementara lunch kami tgk permandangan yang indah ni...

Gunung berapinya jauh..sayup2 je nampak..x mcm dekat bandung sampai terasa bahang panasnya lava tu...

Lunch kat sini buffet..so boleh la nak mkn dekat mana2...takde had...seorang 100rp...makan la apa yang korang nak...berebut juga org duduk dekat luar ni...tp sebab masa kami sampai hujan so kami mkn dekat dalam je la...

Duduk sini dalam 2 jam..sempat la solat jamak semua sekali...baru la trn balik...

Terus pergi ke tempat pembuatan kopi luwak...dapat la tgk mcm mana process dari tupai tu mkn sampai keluarkan balik...nmpk la perbezaan kopi dari tahi musang tu dengan kopi biasa...

Kami dijamu dengan pelbagai jenis air kopi..ada juga tea..semua ini free..siap boleh refill lagi kalau tak cukup...tapi kopi luwak kena byr ye..segelas 50rp...agak mahal juga harga dia..sbb kopi luwak adalah kopi yang terpilih & terbaik..aku tak minum pun..tengok je la diorg minum hehehe....

Aku paling suka kopi kelapa ni...patut la member office kirim..rupanya mmg sedap...so sesiapa nak beli serbuk kopi semua ada dikebun ni...dekat luar mcm tak jumpa pun kopi-kopi ni..selamat dah beli awal-awal..

Beria-ia diorg ni minum..bercawan-cawan tambah....lepas abis kat sini terus balik hotel...malam tak larat nak keluar dinner so call room service je la...boleh thn makanan dekat cafe hotel Holiday Inn ni...yang penting halal...



Tuesday, May 5, 2015

Bali 2015 : Day 2 - Barong Dance, Galeri Lukisan & Pembuatan Silver..

Hari kedua...bgn pagi siap2 untuk breakfast...janji dengan pak supir akan bertolak pukul 8.30am...So lepas siap bfast tunggu semua berkumpul di lobi..

Jadual perjalanan hari kedua agak padat...tp byk yang kami skip...malas nak pergi semua tempat..bosan juga pergi ramai2 ni..byk sgt kepala...

Masuk utk tengok Barong Dance kena seorang 100rp...dalam RM30...agak mahal la juga bagi aku...

Setiap seorang akan dapat sehelai kertas menceritakan jalan cerita yang akan diorg sampaikan...itu pun agak blur2 juga...kalau tak ada kertas tu cfrm aku x tau kisah apa yang diorg nak sampaikan...tp ok la..sekurang-kurangnya mereka masih perkenalkan lagenda kisah dulu kala...kalau Langkawi bt kisah Mahsuri mcm ni pun rasanya pelancong akan pergi tengok...

Selesai dalam 45 minit ke sejam juga...panas punggung nak keluar hehehe...

Kemudian singgah tempat pembuatan batik...sini batik-batik semua mahal..sbb semua yang dibuat akan dia import ke luar negara..so kalau korang tak beli diorg tak heran pun...


Alang-alang dah sampai nak juga barang untuk kenangan..so beli kipas ni pun jadi la hehehe...

Seterusnya kami dibawa ke galeri lukisan...banyak sangat galeri lukisan sepanjang jalan..kiranya satu daerah kalau lukisan, so sepanjang jalan galeri lukisan je...kami sempat singgah 2 tempat...


Kakak ipar mmg mencari lukisan....aku cuma bergambar je..itu pun sepatutnya tak boleh bergambar...tp bila pekerja dia ckp boleh ambil gambar sementara bos diorg tak ada...so laju je la...ni antara gmbr yang aku suka...tak dpt beli bergambar je la...nk beli x mampu..mahal kot...


Tempat terakhir stop sebelum naik ke Kintamani ada leh ke tempat pembuatan silver..tp sekejap je singgah..tak ada yang menarik pun...so citer pasal Kintamani nanti sambung ye..



Wednesday, April 22, 2015

Bali 2015 : Day 1- Kuta Beach..


Masih lagi cerita hari pertama...

Selepas process checkin terus masuk bilik..letak bag rehat sekejap terus keluar balik...kena keluar cepat sbb petang nanti SIL & mertua pula sampai...


Keluar pun setakat merayau-rayau area hotel je...depan hotel terus jumpa Kuta Beach....


So menjelajah la sepanjang pantai...selamat danish tak suka mandi laut...so berjalan tgk suasana je...tgk minah/mat saleh bersalai...sanggup diorg berjemur tgh panas...kita org tak cerah pun taknk duduk bawah matahari..bt sakit badan je..



Tujuan yang paling utama nak pergi kesini..wajib cari Hard Rock ni utk tambah koleksi...wajib ada yang Bali punya sbb dah sampaikan...

Di Bali ni ada dua Hard Rock, satu HR Cafe & satu lagi HR Hotel....kalau dari Wina Holiday Villa akan jumpa HR Cafe dulu...masuk tgk-tgk, tak ada yang menarik...kecik je HR shop dia....

So kedepan sikit pergi HR Hotel...


 Jumpa pula gitar besar ni..beratur gak nak bergambar kat sini..kebetulan ramai pula time aku datang ni..


Pening juga nak pilih..kira banyak la dari Rock Shop tempat lain...So lepas pilih & bayar kami balik hotel...tp sebelum tu pegi makan dulu...selamat fast food kebanyakkannya halal diBali ni...

Elok kami balik hotel diorg dah sampai..apa lagi danish sebuk nak mandi kolam..dekat hotel ni tenang je, semua kebanyakkannys org putih..so kami je melayu....budak-budak pun budak betiga ni je...diorg je la mandi kat kolam ni...


Lepas Maghrib kami keluar...kononnya nak Dinner..sekali jalan pun jalan tak jumpa restoran/kedai makan halal...sebenarnya dah sesat ntah kemana-mana..hampir sejam juga jalan..rasa nak seret kaki atau merangkak huhuhu nangis...last-last balik hotel makan kt cafe hotel je...kalau tahu baik tak payah keluar...


Tuesday, April 21, 2015

Bali 2015 : Day 1 - Bermulanya perjalanan utk tahun 2015


Assalammualaikum...

Berkurun tak menulis kt blog ni...bukan setakat berhabuk...kalau umah tak bersihkan mau roboh dimakan anai2 hehehe...

Cerita Bali ni kalau tak diabadikan dalam blog ni rasa sayang pula...tak ada kenangan utk tuan blog baca masa akan datang..so terpaksa gagahkan diri untuk menulis juga....banyak kali dah buka tutup buka tutup blog...kali ni kugagahi jua...

Percutian ke Bali ni dah beli tiket dari tahun lepas lagi...setahun la juga tiket ni dah beli...masa beli dulu Airasia bt 0 fair...mmg biasa beli time tiket murah pun..baru berbaloi...dapat harga tiket seorang  RM250++ ..lama dah usha tiket ke Bali..selalunya mahal walaupun ada Fair...

Ntah kenapa dari 10 thn lepas teringin sangat ke Bali..Al-kisahnya sbb 10 thn lepas masa kami baru kawen adik ipar & mak mertua pergi family trip office adik ipar ke sana...dgr citer mcm seronok sgt..maklum la zaman tu zaman kesusahan..dpt dengar org cerita je la...so dah tanam azam dari dulu suatu hari aku nak juga pergi Bali...akhirnya tercapai...


Flight kami pukul 9.20pagi..tapi pagi hari sabtu tu dalam pukul 5pagi baru dapat email cakap delay sejam...so flight pukul 10.20pagi pula...tp sbb mmg plan nak naik erl dari putrajaya so kami keluar la lewat 30 minit...so lepas subuh dalam 6.15pg kami bertolak ke Putrajaya Sentral...


Elok dalam pukul 7.30pg dah sampai KLIA2... naik dari Putrajaya tiket baru RM6.30..kalau dari Bandar Tasik Selatan RM 26.50..jauh sangat perbezaan harga,....selamat servey awal2...kalau tak bazir je...lagipun Putrajaya lagi dekat dari Kajang...Kalau naik Bas pun dari TBS RM9...


Checkin luggage sekejap je sbb tak ramai orang..melangut la kat KLIA2 tu..walapun dah bfast semua ttp rasa lama menunggu untuk boarding....stresssss...


Perjalanan ambil masa 3 jam....buat masa ini, ini la perjalanan paling jauh naik flight...nampak sgt x pernah pergi tempat lain selain Indonesia, Vietnam hehehe...tak apa next year jauh sikit....3 jam pun rasa stress tak tau nak buat apa..nak tido pun tak boleh...akhirnya pukul 1.20ptg kami sampai ke Bali...


Berjaya jejakkan kaki ke bumi Bali....sepanjang perjalanan mmg akan nampak banyak patung-patung mcm ni..biasa la Bali kan majoriti agama Buddha....kalau tak ada patung/temple ni mmg pelik...

Lama juga aku servey buat kajian melalui blog-blog orang yang pernah pergi..banyak info yang berguna..terutamanya Hotel....aku pilih Wina Holiday Villa ni sbb sini makanan halal..so tak perlu risau pasal makanan....maklum la Bali agak susah juga nak dpat makanan halal..so mmg kena btl2 teliti bab makanan ni...

Ok la panjang sgt menceceh kat entry ni..kita sambung next entry pula...


Tuesday, December 2, 2014

Roti Bakar Arang Fadhil, Taiping..


Salam,

Meh nak citer pasal makan-makan pulak...lama tak citer kisah jalan-jalan cari makan ni...minggu lepas balik Taiping..ada sepupu kawen...so rumah mertua mmg tak berasap la...semua mkn luar je...tengahari confirm la makan kenduri kan....

Esoknya ahad kami nak menghantar rombongan pihak lelaki pulak ke Titi Gantung Bota...sebelum bertolak tu harus la isi perut dulu...jauh tu perjalanan, kalau tak bfast cfrm la meragam semua budak-budak termasuk mak bapa budak sekali hehehe...

 Picture: Ihsan dari Blog OrangKecikOrangBesar

So abang ipar ajak mkn kt Roti Bakar Arang..diorg dah pernah pergi sblm ni...diorg tahu pun melalui kawan atau FB juga kot...mula-mula pergi pun siap berWaze segala..padahal dkt je dgn umah...

Aku dgn En.Suami baru pestime nak merasa....sampai kedai tu, mcm gerai je tau, punya la ramai org..kami ni pulak ramai ofcoz la kena sambung meja....tunggu sekejap ada 2 meja kosong trs sambungkan...sbb ramai so mcm-mcm menu la yg kami pilih...ada order nasi lemak ayam goreng, nasi lemak telur mata,roti bakar telur goyang, roti bakar biasa, behun sup, keau teaw sup..penuh la meja..tp semua gmbr tu tak sempat pun nak snap hehehe..semua kelaparan mkn senyap-senyap je sampai licin..

Ini roti bakar biasa bakar atas arang...sedap sgt..aku dpt merasa sikit je...ini pun cilok gambar dari blog OrangKecikOrangBesar... minta izin je tuan blog ambil gambar-gambar ni...


Hanya sekeping ni je abang ipar sempat snap..ini pun makanan dia sendiri....Roti Bakar Telur Goyang...aku mcm tak brapa sanggup la nk mkn..tp diorg ckp sedap...sapa suka boleh la order...

Lepas ni blk kampung harus la singgah utk bfast...ptg atau mlm tak pasti la pula buka ke tak...lokasi kedai mkn ni di pokok assam...kalau cari kt waze jumpa je wpun agak kedalam lokasi dia..kalau belasah cari takut tak jumpa...


Friday, November 28, 2014

MAHA 2014


Salam Jumaat....

Jom kita citer pasal MAHA pulak..sesiapa gila pokok buah ke bunga ke segala mak nenek pokok cfrm rasa syurga pegi MAHA ni...

Aku pernah pergi 2 thn lepas kot...masa tu belum menceburkan diri dgn tanam menanam ni...memang rasa tobat nak pegi lagi...tp sejak suka menanam ni rasa srnk pulak pegi sana...

Kali ni sampai 2 kali aku pegi..pertama masa 1st day MAHA dibuka utk public sabtu 22hb hari tu...pergi dgn bdk ofis Kila...rajin je dia ikut akak dia ni jalan-jalan dlm MAHA...pegi sampai Maeps seawal 9.30 pagi...masa ni pun ramai dah berbaris nak masuk parking....

Naik tram terus singgah laman sayuran...cantik pintu gerbang dia...semua sayur-sayur tu fresh..mcm sayang pulak tgk..tp ctk takpe la..diorg pun berlebih-lebih sayur.


Subur gila pokok cili ni...dalam polibag je boleh berbuah mcm ni punya lebat..

Pokok-pokok ni byk gak aku beli.....pudina, kesum, pokok limau kasturi, cili merah...tp aku punya hanya kesum..lain-lain semua kawan punya...merendih juga la bahu hehehe...slmt kedai ni dah dekat dgn parking...

RJ ni jeling-jeling je la...tak ada yang menarik perhatian..lagipun mahal satu polibag RM6...org ckp kt Sg.Buluh RM3 pun boleh dpt...So takyah penat-penat nak mengusung kehulu kehilir...

Ini hasil yang dibeli hari pertama pergi....sempat pegi 2 tempat je...laman flora & laman sayur...tak sanggup berlama sbb pukul 11 pun dah panas terik....

Hari kedua pergi semalam 27hb...sanggup amik cuti semata-mata nak g lagi sekali..tujuan utama nak bawa Danish pulak...lagipun yg sanggup tu sbb ikut en.suami kerja..kebetulan dia jaga booth Kosmo! hari tu...
 

Disebabkan En.Suami adalah org Media so dia dapat car sticker...so boleh la bawa kete masuk...tu sbb mengedik nak pegi lagi sekali..kalau tidak jgn harap la.....

Dah sampai dlm tu kena la juga naik shutter bas/tram...mula2 kami singgah di laman Pavilion...bkn Pavilion kt kl tu tau hehehe...kat Laman ni byk rumah-rumah negeri seperti Perak, Sarawak,Kedah, Pahang dll...semua deco mengikut negeri masing-masing..

Kami harus la singgah Istana Kuning..Negeri Perak...tanah tumpahnya darahku....darah diraja hehehe...berbangga jadi anak Perak...

 Dalam tu boleh la nak bergambar ke apa yang patut...

Labu sayong..wajib gak ada kt umah sebiji...kampungku di Sayong Lembah...rindu la kt kpg...

Decoration di salah satu rumah yang ada...cantik la kubis kaler ungu tu...lain dari yang lain..rasanya kaler asli tu bukan diorg warnakan...

 Tanaman sayur-sayuran pun sekarang boleh deco jadi taman yang cantik...

Laman Edible...taman yang bukan sekadar hiasan...taman yang boleh diguna seharian...

Kalau rumah besar cantiknya buat mcm ni...guna barang recycle je...jimat duit & tak payah lagi nak beli sayur kalau nak masak...jimat cost tgh barang semua naik ni...

Habis citer pasal MAHA...tunggu la 2016 pula kalau nak pegi lagi...

Wednesday, November 26, 2014

Ros Jepun...


 Salam,

Sejak dua menjak ni kt FB byk group share Ros Jepun ni...mula igt apa la RJ ni....bunga mcm mana...rupanya org biasa panggil bunga pukul 10...rasa biasa la tgk dulu-dulu kt kpg...kt rumah pun management ada tnm..tp sbb keluar awal pagi keje tak pernah la smpt tgk bunga ni kembang....

Rupanya RJ ni ada banyak jenis..cantik-cantik pulak tu bila kembang..ada jenis rare, hybrid mcm2 lagi la ...aku pun tak kenal mcm mana rupa dia hehehe..lagipun baru nak berjinak-jinak berkenalan dgn RJ....

Kat group FB ramai yg jual keratan RJ ni..tak mahal mana pun..biasa 1 jenis RM1 utk 4/5 keratan...ada berpuluh2 jenis/nama RJ ni rupanya....


 Apa lagi kami pun order la on9...mula-mula order 10 jenis kaler berlainan..


 lps tu order lagi kt tmpt lain 5 jenis kaler...order dekat org lain-lain..sekali elok lak sampai hari yang sama..boleh la sekali jalan je tanam...

Pasu & tanah mmg dah siap-siap stanby...tunggu RJ sampai je boleh terus cucuk...

Ini tolong wawa tanam kat ofis...alang-alang g Giant beli tanah & pasu blh la tanam terus..lgpun wawa selalu sampai umh mlm..better tanam dulu sblm balik...gigih sgt kan kami hehehe...bos balik terus mulakan keje..


Semalam sampai rumah lewat sikit..biasa 6.15 dah sampai...ini sampai dah hampir gelap..so terkocoh-kocoh la sikit tanam...tu slmt 2 pasu dh siap tanah...boleh terus cucuk...



 Ini sangkar hamster Danish...aritu tgk kat group terus dpt idea..daripada tak tau nak ltk mana meh la kita tanam dlm sangkar ni hehehe...tanam ikut jenis...1 jenis 1 baris...


Dalam pasu ni tanam campur-campur...sbb dah ada yang lama 2/3 jenis...so cucuk je la mana-mana lebih tu....


Ingatkan cukup la tambahan pasu kaler-kaler tu je...plan nak tanam 1 pasu satu jenis..rupanya tak cukup gak..kena tambah pasu lama...tu pun pasu yg besar sikit campur 2 jenis....


Gambar-gambar ni amik kat FB tempat aku beli tu...tgk byk kan nama2 RJ ni...glemer-glemer pulak tu ID dia....harap-harap hidup subur la RJ-RJ aku tanam tu...kita tunggu dia keluarkan bunga yang cantik-cantik...nanti  aku update lagi perkembangan baby RJ ni....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...