Nuffnang

Thursday, May 26, 2011

Kejadian Yang Sebenar...

Ok la danish dah discharge smlm...hari ni aku pun dh start keje...baru la ada masa nak bt n3 yg detail skt...ramai yg kelirukan tgk pic yg aku upload tempohari...

Isnin lps dlm pukul 12pm huby call dlm keadaan cemas bgth danish kena himpap dgn sinki bilik air....tak smpt nak tanya lanjut huby dh letak tel....aku pun tak pikir panjang trs blk tinggal semua keje...tak pikir psl keje dah sbb hati dah tak tentu arah....masa otw nak blk call huby lg dia suh trs ke hosp. pakar az-zahrah sbb dia nak g sana terus...ntah brapa laju aku bawa pun tak sedar...bayangkan dari BTS ke kajang amik masa 10-15 je..

Sampai hosp. aku terus g emergency room....tgk diorg dh cuci luka danish...mengucap aku tgk byk tempat kt badan dia luka...danish nampak je aku trs sambung blk nangis...cian btl tgk dia masa tu..huby pun nampak mcm lega bila aku sampai....

Bila aku take over jaga danish baru huby duduk rehat...masa tu ada nurse tanya huby knpa jari kaki ada darah..huby pun tak perasan...bila nurse cuci rupanya ada yg terluka...agak teruk juga sbb sampai kena 3 jahitan....dpt la mc 3 hari...

Mcm huby boleh trs jahit kat situ...danish diorg tak berani sbb kecik lagi still kena doc pakar yg uruskan...sementara nak tunggu bilik OT kosong diorg minta tunggu dlm wad dulu....tp semua luka dah dicuci & dibalut....

Sebelum dihantar ke wad byk benda kena buat terutama x-ray...takut ada tulang yg patah & ada ceramit yg masih tertinggal dlm luka tu...sementara tunggu nak x-ray baru sempat nak tanya danish mcm mana leh jadi mcm tu...

Danish cite dia nak mandi sbb nak siap g sekolah kebangsaan...sebelum tu buang air besar dulu....mcm biasa aku tahu stail danish memerut mcm mana...dia akan mencangkung atas toilet bowl...sementara mencangkung tu dia akan pegang sinki....masa nak bgn tu dia tekan sinki masa tu la sinki tu terjatuh...dia tergamam tk boleh nak pegang apa2 dia pulak jatuh atas ceramit sinki yg pecah tu...gila byk darah keluar masa tu....tp masa huby dtg dia dah bgn tak tahu mcm mana keadaan dia jatuh....

Dalam pukul 5 nurse panggil utk trn ke bilik OT....masa ni danish dah pucat sbb takut kena jahit...aku hanya boleh masuk sekejap je utk tukarkan baju danish...masa ni smpt la ckp dgn dia takde apa2...masa aku keluar melalak tak hingat la...aku terpaksa pekakkan telinga keluar...huby mmg tak sanggup nak handle...tambah kalau dia tgk danish menangis...

Hampir 30 minit juga la operation tu...dah abis baru nurse panggil salah sorang utk masuk tenangkan danish...bila huby pandang aku so aku tahu la maksudnya...aku la kena masuk....masa ni danish mmg lemah lagi...bius belum habis sepenuhnya...kejap2 dia meraung tendang2...lps aku pujuk suh rehat dia pejam mata pastu bila terjaga tendang2 blk...sampai aku dah tak tahu nak bt apa...masa nak bawa naik ke wad dia still mamai2 lagi....

Tapi selamat dlm wad dia boleh tido....senang sikit hati tgk dia tak meraung sakit...hati ibu mana tak luluh tgk anak meraung kesakitan...aku terpaksa tabahkan hati...kalau tak lagi teruk...huby mmg tak mampu tgk bila danish meraung sakit mcm tu.....tambah keadaan dia pun tak stabil lagi lps kena jahit kat kaki...

Skrg alhamdullah nampak ok sikit...cuma kena tiap2 hari cuci luka....yg teruknya sbb 1 urat kt jari manis danish putus...doc dah sambungkan cuma tak pasti mcm mana keadaan lps dah buka balutan...harap2 jari manis tu boleh gerak seperti sedia kala.....kalau tak boleh bergerak kekal la sepanjang hayat...

Aku masih susah hati skrg ni bila kenangkan nak buka jahitan nanti...danish mmg penakut sgt...blm doc atau nurse pegang nak buat sesuatu dia dah pesan mcm2...dah la jenis menangis dgn mulut sekali becok bercakap....ssh sikit nak control sbb dia akan membebel sepanjang doc atau nurse tu buat keje...aku dengar pun rimas....

Next n3 aku tunjuk la pic keadaan dlm umah...


10 comments:

Lia said...

benda nak jadi kejap aja kan.. takpe harap luka2 danish cepat sembuh ye...

NeenaAnuar said...

uiishh! seriau gak baca kisah nie.. apa pun syukur danish dan ok.. and you take care yea!

Alida Ali said...

Lia : Tu namanya malang tak berbau..

Neena : alhamdulliah takde yg terlalu serius...klu tak menagis tk barlagu la....

Maslina Roslan said...

Kesian Danish,semoga cepat sembuh yaa...betul tu,hati ibu mana yang x luluh tgk anak camtukan..semoga ibu dia kuat semangat ya...

aanie said...

kesiannya danish...harap xde apa yg serius jadi...semoga danish cpt sembuh ye...

ieda said...

ya allah dikkk .. itu ceritanya .. x tahu akak nak cakap ape .. huhuh sedih dan gerun lak akak dgr ..

Yan said...

laaa mmg bahaya buang air gitu gaya..

ummi_khalish said...

masya Allah mcm tu rupanya...trtanya2 gak kenapa...huhuhu..sedihnya tgk danish...semoga cpt sembuh ye...:-)

Kak Aya said...

meremang bulu roma saya baca entry ni..yelah kita pun ibu , tak boleh bayang benda2 mcm tu terjadi pada anak-anak kita...apa pun harapnya Danish sembuh seperti sediakala.

ღ p!nk veLvet ღ said...

sy ni da la jenis lemah smangat, bace ni terus cam nak pitam ,tmbh bile tgk danish, huhu!

but alhamdulillah sumenyer slamat kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...