Nuffnang

Thursday, August 19, 2010

Resepi Popia (Permintaan Ana)

Atas permintaan Ana kt FB nak resepi Popia...ni resepinya ye...aku buat simple2 je maybe org lain da resepi lain...ini kira resepi turun temurun dari armah mak....

BHN UTK KULIT

- Tepung Gandum – ½ kg

- Telur – 1 Biji

- Garam

- Air/Air Ais

Cara-Caranya

Gaul semua bahan2 diatas sehingga jadi seperti bancuhan cucur jangan cair sgt nanti jadi kulit kuih ketayap pula..... Kemudian biar sekejap sehingga adunan tersebut sebati dan layangkan aduan tersebut di atas kuali leper.... Kalau boleh buat senipis yang boleh...tapi berhati2 dgn jari anda...sapa yg jaga kulit tgn takut kasar dinasihatikan jgn buat....


BAHAN UTK INTI

- Sengkuang

- Kacang panjang

- Carrot

- Udang kepal/Udang Geragau

- Bawang Putih

- Minyak

- Garam


Cara-caranya

Tumis bawang putih dan udang kepal, kemudian masak kan sayur2 yang telah dihiris halus. Biarkan sehingga masak dan letak garam secukup rasa.

Akhir sekali setelah kedua bahan tersebut masak boleh lah digulung.


SOS

- Cili Giling Atau Cili Boh – kalau peket RM 1.60

- Gula – 2 Cawan

Campurkan Cili giling dgn gula di dalam periuk dan biarkan dia masak sehingga menjadi likat.

Sekian tu je...nampak mudahkan...cuma kulit tu je la kalau sapa tak berani ssh sikit...kalau nak mudah guna kulit yg jual tu pun ok je...janji masak jadi popia...

Disertakan dgn hasilnya sekali...Selamat mencuba ye sapa yg nak cuba tu...

2 comments:

aNa SuZaNa said...

pakai kuali non stick la kan.. mcm mencabar lak nak buat kulit dia.. tp takpe, ana try buat..

mekasih byk2..sukaaaa.. leh surprise hubby ni yg ana leh buat..

Alida Ali said...

haah non stick yg leper tu lg bgs..kalau x takut kena pergelangan tgn lak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...