Nuffnang

Thursday, October 6, 2016

Kuching Sarawak 2016-Day 2 & 3


Hari kedua, kami rancang awal-awal pagi nak ke Pasar Serikin..ikut org yang biasa pergi ,mmg kena bertolak awal pagi..sbb kalau lambat nanti panas...so lepas subuh dalam pukul 7 pagi kami dah bertolak dari hotel...singgah breakfast on the way tu...


Sampai dah pukul 9...dah terasa panas bahang dia...mata terbuka luas tgk kain2 batik Sarawak..so berjalan la dari hujung ke hujung pasar tu...Pasar tu kira sepanjang jalan je org menjual....kebanyakkannya kain baju...batik sarawak ni mmg berlambak la...kawan mmg nak kawen..so memborong la dia...

 Dalam pukul 11.30 kami dah gerak nak balik...tak tahan berlama-lama sbb dah makin panas....otw balik tu singgah 2 tempat...


 Gua Angin..masuk ni kena bayaran seorang RM1...boleh sewa touchlight..wajib pun sewa sebab dalam tu gelap gelita...kalau takde touchlight mmg takkan nampak..ada tu pun kami dh cuak gelap sangat-sangat.



Dah keluar baru rasa lega,....dah la banyak kelawar...klu tak masuk pun rasanya tak rugi apa2...

Lepas tu singgah Tasik Biru, singgah otw nak balik juga..ok la ada dua tempat menarik boleh singgah alang-alang otw nak blk ke bandar Kuching.

Sampai hotel dah petang....rehat-rehat sekejap dalam bilik...penat sangat-sangat sbb aku dirve seorang...

Petang tu nak cari makanan...tp banyak restoran macam tak buka..so kami makan light-light je dulu...cari aiskrim yang org cakap glemer kat sana...


Ini dia Aiskrim Gula Apong....menarik juga tp agak manis bg aku yg tak berapa suka aiskrim.....sila la cari kalau dah sampai Kuching...


Akhirnya mlm kami ke Topspot lagi utk dinner..kali ni kami order meriah sikit...sbb dah tahu harga makanan kt situ murah..mula la mcm-mcm terasa nk mkn...


Terutama keropok osyter ni...mlm semalamnya tgk ramai org order....nak order risau mahal & tak abis makan..so malam ni kami order juga..kalau tak kempunan ..ntah bila nak sampai sini lagi...



Alang-alang bajet makan banyak lagi..kami order lobster juga..mmg murah yang amat sgt..seekor ni rasanya dlm RM50-60, mana nak dpt kt KL..mkn 4 org pun dah puas hati...dpt rasa sikit sorang...menu lain2 mcm biasa la tomyam, ikan, sotong...makan bertiga dalam RM100++ je...

Balik hotel rehatkan diri....

Day 3 

Day 3 kami dah nak balik...tp sblm balik kami borong fresh seafood dulu dekat Pasar Basah ..macam-macam kami borong..mmg puas hati...


1 box ni mcm-mcm haiwan ada hehehe..udang, ikan, sotong....berat juga rupanya dari 5kg bila dh berbungkus ni mau jadi 7-8kg....

Lepas checkout trs ke airport...habis dah percutian di Kuching Sarawak utk thn 2016...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...