Nuffnang

Monday, October 18, 2010

Hari Memasak Puding...

Semlm takde mimpi apa tiba2 bgn pagi aku dpt ilham nak buat puding...resepi dah lama print...tp tertangguh2 nak buat...mood masak aku tiba2 hilang lps raya ari tu hehehe..mmg dasar pemalas sebenarnya...byk je alasankan....

So bgn2 tak mandi apa hehehe trs trn bawah g beli brg...ada setengah yg mmg ada kt umah...so beli apa yg takde....2 resepi ni aku ceduk dari blog Neenaanuar.... sapa2 nak tgk resepi pegi la jenguk blog dia...

Pestime buat cfrm la byk yg tak menarik...tp puding ceremal aku rasa dh ok la wpun rupanya buruk mcm gunung berapi lps meletup hehehe...janji rasanya ok....

See see burukkan rupa dia...tp slmt rasa ok...ok la kan kalau still rasa puding caremal hehe...cuma huby sebagai food tester complen tak cukup manis...selalu mak dia buat manis...mmg saje taknak buat manis nanti kena kencing manis hehehe....ini pun buat separuh bancuhan je...byk gak la dpt...utk mkn 2 org lbh dari cukup la....

Puding Trifle ni nampak mcm menarik tertarik kedebommm...tp sekali potong yg custard tu lembik pulak....ni semua gara2 aku tak larat nak kacau atas api lama2...igtkan leh la keras sendiri lps letak dlm peti ais.....tp huhu takyah la bayangkan bila dh potong...hazab ko....kalau keras mesti cun dah....

Dua2 puding ni aku bawa umah abang aku...kebetulan kitaorg g umah dia ptg tu...so lagi la ramai food tester aku...mula2 abang aku tgk sikit punya kutuk...tahu la rupanya hodoh...bila dah mkn tahu lak puji sedap....siap ckp taknak bazir kena habiskan...sedap ckp la sedap nanti leh ida buat lagi hehehe...SIL aku siap minta resepi la lagi...kira menjadi la gak wpun pestim buat...

Next time buat lagi cfrm cun dah...sbb dah tahu apa salahnya....usaha tangga kejayaan kan hehehe...

8 comments:

A D I A said...

eh baru duk nak salin resipi puding triffle ni ka neenanuar hehe. sedap eh, lepas ni leh la buat sambil tutup mata.

Alida Ali said...

Sedap....wpun rupanya buruk hehehe...Tpi adia buat leh ke mkn masih dlm pantang...

Rose Onion said...

hihi..akhirnya...berjaya jugak akak buat puding caramel..akak, letak la serbuk roti sket..rupa tadak la buruk sngt..tapi x kesah la buruk ke apa..janji sodaaaap

Alida Ali said...

Hehe tu la next time akak nak cuba ikut cara awk letak roti lak...mesti lg sedap mampatkan...

ieda said...

sedapnya puding caremel tuuu .. ermm triffle pu boleh tahan .. walau x der rupe janji semua org suker ..

yg penting rasa bukan bentuknya :))

Alida Ali said...

Dulu mula2 igt ssh nak buatnya...rupany senang je...lps ni boleh la selalu buat...

Rose Onion said...

Akak, weekend ni nak cuba la wat trifle cam kita plan2 ritu...hihii edit2 cket kasik meletop..t i wak dtg opis eh..

Alida Ali said...

Jgn lupa bawa dtg ofis na..tinggal la skt kat umah nanti pak abu merajuk lagi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Award Dari Eynda

Award Dari Eynda

Anniversary Giveaway...

Anniversary Giveaway...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...

GA Contest 1st GA Bday Riena & Ibu...